Menu

Waarom verandert je verwachte pensioenuitkering?

Bij BeFrank staat je verwachte pensioenuitkering niet vast. Het kan soms hoger of lager uitvallen. Dat hoort bij de manier waarop je pensioen opbouwt. Bij BeFrank beleggen we jouw pensioengeld. Schommelingen op de beurs kunnen je verwachte pensioenuitkering beïnvloeden. Meestal zijn dit kleine verschillen. Maar soms ontstaan er ook grotere verschillen in je verwachte pensioenuitkering. In deze blog leggen we uit hoe dat kan.

We houden rekening met rendement, rente en prijsstijgingen

Om in te schatten wat jouw pensioenkapitaal aan verwacht pensioen kan opleveren berekenen wij hoe de economie zich over langere tijd ontwikkelt. We gebruiken daar 2.000 verschillende berekeningen voor. Daarin houden we rekening met de ontwikkeling van het rendement van beleggingen, renteontwikkeling en prijsstijgingen. De Nederlandsche Bank (DNB) levert deze berekeningen aan. Dit noemen we de Uniforme Reken Methodiek (URM). Alle pensioenuitvoerders in Nederland werken hiermee. Als DNB de berekeningen aanpast, heeft dat invloed op je verwachte pensioenuitkering. Het is goed om te weten dat dit alleen iets zegt over je verwachte pensioenuitkering. Je opgebouwde pensioenkapitaal verandert hierdoor niet.

Tip: Zie je een verandering in je verwachte pensioenuitkering? Kijk dan ook even naar de hoogte van je opgebouwde pensioenkapitaal. Want met dat bedrag ga je uiteindelijk je pensioen aankopen.

We houden je beleggingen goed in de gaten

Ook aanpassingen in de beleggingsmix kunnen je verwachte pensioenuitkering beïnvloeden. Wij willen een zo hoog mogelijk rendement voor jou behalen met een gepast risico. Daarom beoordelen we regelmatig ons beleggingsbeleid. Als wetgeving, marktomstandigheden of risico- of rendementsverwachtingen daar aanleiding toe geven, passen wij de beleggingsmix aan. Dit kan gevolgen hebben voor je verwachte pensioenuitkering.

Nog even in het kort

Je verwachte pensioenuitkering kan dus soms lager of hoger uitvallen. Dat hoort bij de manier waarop je pensioen opbouwt. De hoogte van je verwachte pensioenuitkering kan ook veranderen als DNB de berekeningen aanpast waarmee wij je verwachte pensioen berekenen. En soms heeft een verandering in de beleggingsmix ook invloed op de hoogte van je pensioen.

Tip: Wist je dat je bij BeFrank 24/7 het rendement van je beleggingen kunt bekijken? Bekijk de grafiek eens. Dan zie je dat je rendement soms wat lager en soms wat hoger is. Maar je ziet ook dat er over de hele periode vooral een stijgende lijn in je rendement zit.

Jij hebt de regie over je pensioen

Dat klinkt misschien een beetje gek nu: jij hebt de regie over je pensioen. Maar toch is dat zo. Oké, de hoogte van je pensioen staat van tevoren niet vast. Maar je kunt bij BeFrank wel zelf bepalen hoeveel risico je wil nemen met je pensioenbeleggingen. En hoe we je pensioengeld beleggen. De keuze is helemaal aan jou. Onze vernieuwde Profielbepaler helpt je een passend beleggingsrisico te bepalen. Je ziet nu nog overzichtelijker welk beleggingsrisico bij jou past! Doe vandaag nog de test!