Menu

Wat is de Uniforme Reken Methodiek?

Om in te schatten wat jouw pensioenkapitaal aan verwacht pensioen kan opleveren, berekent De Nederlandsche Bank (DNB) hoe de economie zich over langere tijd ontwikkelt. De DNB maakt daarvoor gebruik van 2.000 scenario’s. Dit noemen we de Uniforme Reken Methodiek (URM).

DNB houdt daarbij rekening met de ontwikkeling van aandelenrendement, rente-ontwikkeling en prijsstijgingen. DNB levert deze berekeningen aan. Alle pensioenuitvoerders in Nederland werken hier sinds 1 oktober 2019 mee.

Waarom gebruiken wij deze rekenmethode?

Het gebruik van de rekenmethode is sinds 2019 verplicht voor de verwachte pensioenbedragen op mijnpensioenoverzicht.nl en het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Op je persoonlijke pensioenpagina maken we ook gebruik van deze rekenmethode. Zo komen de bedragen overeen.

DNB publiceert deze berekeningen aan het begin van ieder kwartaal. Daarna verwerken wij ze en berekenen wij opnieuw je verwachte pensioen.

Aanpassingen mei 2024

In april 2024 heeft DNB weer nieuwe gegevens gepubliceerd. Die hebben wij gebruikt om je verwachte pensioen opnieuw te berekenen. DNB verwacht een lager rendement op aandelen en een grote rentedaling op de korte termijn (1 jaar voor pensioen). Op je persoonlijke pensioenpagina staat je verwachte pensioen.

Welke invloed deze nieuwe gegevens van DNB hebben op je verwachte pensioen verschilt per persoon en situatie. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van jouw beleggingsrisico en hoeveel jaar je pensioen nog voor je ligt.

Let op: de gegevens van DNB gaan over je verwachte pensioenuitkering. Je opgebouwde pensioenkapitaal is door de aanpassing van de DNB-gegevens niet aangepast.

Bekijk je verwachte pensioenuitkering

Op je persoonlijke pensioenpagina zie je je verwachte pensioenuitkering. Daar lees je ook meer informatie over de berekeningen. Klik daarvoor op het vraagteken-icoontje rechts naast je verwachte pensioenuitkering. Gebruik je indicatie om een inschatting te maken of je straks genoeg inkomen hebt. Onze inkomensplanner helpt je hierbij.

Ga je bijna met pensioen?

Als je binnenkort met pensioen gaat, dan koop je met het opgebouwde pensioenkapitaal een pensioen aan.

De berekening van je verwachte pensioen op je persoonlijke pensioenpagina is nooit helemaal actueel. Dit komt doordat de gegevens van DNB een kwartaal vaststaan. Wil je nu een actuele berekening van het pensioen dat je kunt aankopen? Maak dan een berekening op befrank-pensioenuitkering.nl. Dan weet je meteen hoeveel pensioen jij op dit moment kan krijgen.