Impact maken met pensioen

Bij BeFrank geloven we in een eerlijk pensioen. Daarom beleggen we zoveel mogelijk op een duurzame manier. Dat doen we door ‘gericht’ te beleggen óf juist niet te beleggen in bepaalde ondernemingen. Maar hoe werkt dat dan? En wat hebben we daarmee bereikt in 2020? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Duurzame keuzes in onze Lifecycles
Bij BeFrank kun je beleggen in drie verschillende lifecycles: Passief, Actief en Duurzaam. In al onze lifecycles zijn wij bewust bezig met duurzaam beleggen:

  • In de Passieve Lifecycle sluiten wij bedrijven uit die in onze ogen niet staan voor een eerlijke wereld. We sluiten bedrijven uit die niet voldoen aan de 10 UN Global Compact Principles, actief zijn in de sectoren Tabak of Controversiële wapens of de Governance in opkomende landen onvoldoende hebben ingericht.
  • In de Actieve Lifecycle gaat dat een stap verder. Daar waarborgen we ook ESG-uitsluitingen en spelen duurzaamheidscriteria een rol bij het vinden van beleggingen die een goed rendement bieden in de toekomst.
  • De Duurzame Lifecycle is onze meest duurzame lifecycle. Hier beleggen we uitsluitend in ondernemingen, overheden en instanties met een positieve impact op de wereld.

Druk uitoefenen op bedrijven via Voting en Engagement
Voting en Engagement zijn termen die je veel hoort in relatie tot beleggen. Maar wat is dat eigenlijk? Voting is het gebruikmaken van het stemrecht bij een aandeelhoudersvergadering. Bij Engagement worden ondernemingen waarin wordt belegd aangesproken op hun gedrag en/of activiteiten. Als het nodig is, zetten onze vermogensbeheerders deze middelen in om druk uit te oefenen op bedrijven. Daar bereiken zij veel mee. Hieronder geven we je een paar voorbeelden.

Beloningen management Bayer gekoppeld aan duurzaamheidsdoelen
Northern Trust, een van de vermogensbeheerders van onze Passieve Lifecycle, is in gesprek gegaan met Bayer om ze te stimuleren een duurzaamheidscommissie op te richten. Daarnaast heeft de Engagement ervoor gezorgd dat de beloningen van het managementteam van Bayer nu voor 20% gekoppeld zijn aan duurzaamheidsdoelstellingen. Dit betekent dat het management minder wordt beloond als Bayer hun duurzaamheidsdoelstellingen niet haalt.

General Motors zet in op bestrijding plastic afval
Nationale Nederlanden Investment Partners, de vermogensbeheerder van onze Actieve Lifecycle, heeft zich in 2020 onder andere gericht op het verminderen van plastic afval. Ze zijn in gesprek gegaan met bedrijven om praktische oplossingen hiervoor te vinden. Zo neemt General Motors nu deel aan het NextWave-initiatief om het plastic afval in de zeeën te bestrijden. En heeft het bedrijf diverse circulaire activiteiten ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld het inleveren van banden voor recycling en hergebruik.

Starbucks aangesproken op beschuldiging kinderarbeid
Triodos, de vermogensbeheerder van onze Duurzame Lifecycle heeft Starbucks aangesproken op beschuldigingen van kinderarbeid. Naar aanleiding van meerdere gesprekken heeft Starbucks verbeteringen doorgevoerd om kinderarbeid te ontdekken en te voorkomen.

Impact maken met pensioen
BeFrank belegt je pensioengeld zoveel mogelijk op een duurzame manier. Jij bepaalt zelf hoeveel impact je wilt maken met je pensioen. Ga je voor de Passieve, Actieve of Duurzame Lifecycle? De keuze is aan jou. Op je persoonlijke pensioenpagina zie je hoe je pensioengeld wordt belegd en zie je snel welk effect een andere beleggingsvorm heeft op je verwachte pensioen. Je geeft je keuze eenvoudig aan ons door.