Menu

Actuele status voortgang nieuwe pensioenwet

Voor het laatst bijgewerkt: 13 februari 2023
De afgelopen maanden werd de Wet toekomst pensioenen (Wtp) verder behandeld in de Tweede Kamer. In oktober is besloten de datum inwerkingtreding van de wet te verschuiven van 1 januari 2023 naar 1 juli 2023. Vanaf dan mogen pensioenregelingen worden aangepast. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen in Nederland voldoen aan de Wtp. Het nieuwe pensioenstelsel moet zorgen voor toekomstbestendige pensioenen die beter passen bij de huidige tijd. Op deze pagina lees je wat de actuele status is van de behandeling van de Wtp. We werken deze pagina regelmatig bij.

Tweede Kamer akkoord met invoering Wtp

Vanaf september werd de Wtp een aantal keren besproken in de Tweede Kamer. Dat kostte meer tijd dan verwacht. Tijdens het overleg op 15 november is besloten het wetsvoorstel artikel voor artikel te bespreken. Dit is eind vorig jaar in verschillende sessies gedaan. Op 22 december is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Als ook de Eerste Kamer binnen enkele maanden akkoord is, treedt de Wtp per 1 juli 2023 in werking.

Discussie over uitwerking

Een aantal partijen in de Tweede Kamer vond lange tijd dat de Wtp nog niet behandeld kon worden omdat nog niet genoeg details voldoende waren uitgewerkt. De grootste zorg was (en is) hoe het totale pensioenvermogen verdeeld gaat worden over de ‘individuele potjes’. Daarom was in eerste instantie in oktober al besloten om de datum inwerkingtreding van de wet te verschuiven naar 1 juli 2023. Minister Schouten is wel van mening dat deze ingangsdatum gehaald moet worden. Nu de Tweede Kamer akkoord is gegaan met de invoering, lijkt de kans dat dit gehaald wordt een stuk groter. De komende maanden wordt de wet besproken in de Eerste Kamer.

BeFrank gaat uiteraard gewoon door met de voorbereidingen zodat we klaar zijn voordat de Wtp in werking treedt. Hier lees je meer over de wijzigingen van het nieuwe pensioenstelsel.

Secured By miniOrange