Menu

Actuele status voortgang nieuwe pensioenwet

Voor het laatst bijgewerkt: 16 november 2022
De afgelopen weken werd de Wet toekomst pensioenen (Wtp) verder behandeld in de Tweede Kamer. De belangrijkste beslissing die in oktober genomen is, is dat de datum inwerkingtreding van de wet is verschoven van 1 januari 2023 naar 1 juli 2023. Vanaf dan mogen pensioenregelingen worden aangepast. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen in Nederland voldoen aan de Wtp. Het nieuwe pensioenstelsel moet zorgen voor toekomstbestendige pensioenen die beter passen bij de huidige tijd. Op deze pagina lees je wat de actuele status is van de behandeling van de Wtp. We werken deze pagina regelmatig bij.

Behandeling Wtp in de Tweede Kamer

In september en oktober werd de Wtp een aantal keren besproken in de Tweede Kamer. Dat kostte meer tijd dan verwacht. Tijdens deze overleggen was er nog de hoop dat er vóór het herfstreces in de Tweede Kamer over de Wtp gestemd kon worden. Maar tijdens het overleg op 15 november is besloten dat het wetsvoorstel artikel voor artikel besproken gaat worden. Dit betekent dat er de komende weken nog niet gestemd wordt over het wetsvoorstel.

Discussie over uitwerking

Een aantal partijen in de Tweede Kamer vindt dat de Wtp nog niet behandeld kan worden omdat nog niet genoeg details voldoende zijn uitgewerkt. De grootste zorg is hoe het totale pensioenvermogen verdeeld gaat worden over de ‘individuele potjes’. Daarom is in oktober al besloten om de datum inwerkingtreding van de wet te verschuiven naar 1 juli 2023. Minister Schouten is wel van mening dat deze ingangsdatum gehaald moet worden.

BeFrank gaat uiteraard gewoon door met de voorbereidingen zodat we klaar zijn voordat de Wtp in werking treedt. Hier lees je meer over de wijzigingen van het nieuwe pensioenstelsel.

Secured By miniOrange