Menu

Waarom vrouwen beter beleggen

7 maart 2017

Pers

Hoewel nog niet veel vrouwen de stap wagen, zouden ze het toch serieus moeten overwegen. Ze zijn namelijk uitstekende beleggers. Ze schakelen hun emoties uit, zijn niet te beroerd om advies te vragen, zijn voorzichtiger dan mannen en nemen weloverwogen beslissingen. Daar zijn ook de twee financiële toppers Martine Hafkamp, directeur van Fintessa Vermogensbeheer en Marianne de Boer, directeur van online pensioenuitvoerder BeFrank het over eens.

Hoe werd Warren Buffett de drie na rijkste persoon ter wereld? Omdat hij als een vrouw belegt, aldus schrijfster LouAnn Lofton van het boek ‘Warren Buffett Invests Like a Girl – And Why You Should, Too’. Steeds meer vrouwen zijn beter opgeleid dan mannen, zijn goed in multitasking en kunnen beter communiceren dan mannen. Voordeel in de financiële wereld is dat ze niet ongedurig zijn. Vrouwen laten zich bij het beleggen niet leiden door de waan van de dag. Toch zijn er nog steeds weinig vrouwen die zich bewust zijn van hun talent om te beleggen.

Goodiebag met dividend
Dat beleggen en pensioenopbouw een mannending is vinden Hafkamp en De Boer een gemiste kans voor vrouwen. De Boer: “We werken allemaal, worden steeds ouder en het huidige pensioenstelsel biedt geen garantie voor de toekomst. Het is tijd om in actie te komen.” Hafkamp adviseert jonge vrouwen – en natuurlijk ook mannen – om 100 euro per maand weg te zetten zodra je gaat werken. Maar ook om je investering minimaal 5 jaar – en liefst langer – vast te zetten. Hafkamp: “Om te beginnen kun je je geld gespreid beleggen in indextrackers. Dan volg je een index of een sector, bijvoorbeeld een opkomende sector zoals cybersecurity of crowdfunding. Hoe jonger je begint, hoe beter. Als je die 100 euro per maand 25 jaar volhoudt, dan is de kans groot dat je kapitaal tegen die tijd is verveelvoudigd. En als je belegt in bedrijven die dividend uitkeren heb je ieder jaar een goodiebag met geld.”

Weinig interesse in pensioenopbouw
BeFrank heeft als missie ‘Pensioen dichter bij de mens brengen’. De Boer licht toe: “We hebben zo’n 80 duizend deelnemers, waarvan zo’n 35 duizend de mogelijkheid van zijn werkgever heeft gekregen om hun pensioenpremie zelf te beleggen. Het overgrote merendeel kiest hier echter niet voor en laat het aan ons over. Van de groep die kiest voor zelf beleggen is slechts 6% vrouw.” Dat het beter kan met het pensioenbewustzijn blijkt ook uit het inlogpercentage op het portaal en de app bij BeFrank waarop deelnemers hun pensioen kunnen volgen. De Boer: “55 procent van de deelnemers bij ons kijkt af en toe hoe het met zijn/haar pensioen gesteld is. Dat is in de markt misschien geen slecht percentage, maar wij vinden dat dit omhoog moet. We moeten er de komende jaren alles aan doen om het pensioenbewustzijn te vergroten. En daar kan de overheid bij helpen door wetgeving aan te passen. Maak mensen zelf verantwoordelijk voor hun pensioen en het pensioenbewustzijn zal automatisch toenemen.”

Tips
Hafkamp geeft een aantal beleggingstips:
• Weet waarom je wilt beleggen en wat je doel is;
• Trap niet in de succesverhalen van anderen;
• Kijk goed naar de fundamenten van bedrijven waarin je investeert;
• Wees je bewust van de risico’s en ga niet mee in de waan van de dag;
• Blijf rustig ook als de beursindex daalt, op den duur komt het altijd weer goed.

De Boer tot slot: “Kijk in ieder geval eens naar je financiële situatie. Hoeveel pensioen kan ik verwachten? En hoeveel geld heb ik later eigenlijk nodig? Wees je bewust van de keuzes die je hebt en neem zelf het heft in handen. Pensioen lijkt ver weg, maar zorg dat je er op tijd bij bent zodat je nog actie kunt ondernemen.”

Over BeFrank
BeFrank is sinds 2011 actief in de collectieve pensioenmarkt en is de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland. BeFrank biedt een duidelijk pensioen, heldere communicatie, online dienstverlening en lage kosten. Zij maakt onderdeel uit van NN Group Bidco B.V.

Neem voor meer informatie contact op met: Isabelle van Ast. Email: pers@befrank.nl, Tel: 020 5621118.

In het kader van internationale vrouwendag op 8 maart organiseerde BeFrank een bijeenkomst voor vrouwen over dit onderwerp.