Menu

Tijdens de vakantie fantaseren over later

28 juli 2020

Pers

Hoe denken mensen over hun leven als ze later met pensioen zijn? Een gloednieuw onderzoek van BeFrank laat zien dat positieve aspecten als rust, genieten en vrijheid in belangrijke mate het sentiment bepalen. Ook meer tijd voor jezelf en meer tijd voor anderen nemen, worden in één adem genoemd als het over deze levensfase gaat. Lekker op reis gaan scoort overall hoog. Net als de behoefte om vrijwilligerswerk te doen.

Hoe ziet mijn wereld eruit als ik niet meer hoef te werken voor mijn geld? Hoe vul ik mijn dagen dan? Voor de meeste mensen is het onmogelijk daar een reële voorstelling van te maken. Maar… de zomervakantie is wel de beste periode om daar toch enigszins een beeld bij te vormen. Liggend op je handdoek op het strand, wandelend door de bergen, of luierend in een campingstoel zijn immers de ideale momenten je te verplaatsen in een leven na je pensioen.

Volgens commercieel directeur Jan Hein Rhebergen van BeFrank is het zeker geen gek idee om uitgerekend tijdens de vakantie hier een beeld bij proberen te vormen. “Vaak blijkt dat mensen hier toch nog te weinig bij stilstaan. En men ook geen idee heeft hoe hun financiële situatie er later uitziet. Juist wanneer dat beeld concreter is, kun je beter bepalen of je voldoende pensioen opbouwt. Of dat je in actie moet komen. Belangrijk dus om daar niet mee te wachten tot je pensioen.”

Pensioen heeft positief imago
BeFrank vroeg werkende Nederlanders naar hún ideeën over hun pensioentijd. Belangrijkste conclusies: Nederlanders associëren pensioen vooral met positieve zaken. De top 5: Rust, vrijheid, tijd voor jezelf, genieten en geen werkstress… Niet toevallig aspecten die men ook ervaart tijdens de vakantie. De pensioentijd wordt overigens door 10% van de mensen geassocieerd met verveling en minder dan 5% koppelt het pensioenleven aan nutteloos zijn en stilstaan.

Reizen met stip op nummer 1
Gevraagd naar hoe men de nieuwe tijd bij voorkeur wil gaan vullen, antwoorden de meesten: reizen! Maar liefst 60% van de ondervraagden verheugt zich op het verder ontdekken van Nederland, Europa of de rest van de wereld. Waarbij de werknemers onder de 30 jaar die behoefte veel vaker (70%) uitspreken dan de 60-plussers (44%). Na reizen volgen de natuur in gaan (43%) en meer tijd besteden aan familie en vrienden (35%). Voor wat betreft dit laatste, zijn het vooral de vrouwen die dat hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. Ongeveer 25% van de mannen noemt dit nadrukkelijk terwijl ruim 40% van de vrouwen nu al droomt van de extra sociale gezelligheid.

Meer tijd voor oppassen en vrijwilligerswerk
Ruim 30% kijkt uit naar de luxe om veel makkelijker en vaker op te kunnen passen op de (toekomstige) kleinkinderen. Maar ook hier geldt dat vrouwen (35%) zich daar meer op verheugen dan mannen (28%). Het voornemen veel tijd aan liefdadigheid en vrijwilligerswerk te besteden wordt breed gedragen. Zeker een kwart van de respondenten wil daarvoor gaan. En misschien nog wel opmerkelijker: over de hele linie – van de jongere tot en met de oudere werknemer – wil men zich in gelijke mate inzetten als vrijwilliger.

Tips van BeFrank:
1. Fantaseer hardop over wat je je wilt kunnen veroorloven met je pensioen.
2. Zet je wensen op een rij en maak een voorzichtige inschatting van het inkomen dat je daarvoor nodig hebt.
3. Bekijk na de vakantie je verwachte pensioen. Dit kan eenvoudig op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
4. Matcht dit niet met je wensen? Denk dan na over hoe je dit kunt aanvullen, bijvoorbeeld door nu al wat extra premie in te leggen. Een pensioenadviseur kan je helpen alle mogelijkheden uiteen te zetten.
5. Geniet van je vakantie en stay safe!

Over het onderzoek
In opdracht van BeFrank vond in juli 2020 een onderzoek plaats via PanelWizard onder 1000 werkende Nederlanders vanaf 25 jaar.

Over BeFrank
BeFrank is sinds 2011 actief in de collectieve pensioenmarkt en is de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland. BeFrank biedt een online pensioen, heldere communicatie en innovatieve dienstverlening. Zij maakt onderdeel uit van NN Group.

Neem voor meer informatie contact op met: Isabelle van Ast. E-mail: pers@befrank.nl, Tel: 020 5621118.