Menu

Pensioenhervorming moet niet vooruit worden geschoven

8 augustus 2017

Pers

Onderstaand interview is op 7 augustus 2017 gepubliceerd op het online platform AMweb.
Bekijk hier het interview op AMweb.nl.

Hartje zomer brengt AMweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Directievoorzitter Marianne de Boer van BeFrank hoopt van harte dat een nieuw kabinet werk maakt van de hervorming van het pensioenstelsel. Ze is hoopvol over de partijen die nu onderhandelen. “De verschillen in standpunten lijken mij overbrugbaar.”

Wat hebben jullie bereikt in de eerste helft van het jaar, waar ben je trots op?
“We hebben 2016 geweldig afgesloten en hebben ook in de eerste helft van 2017 veel nieuwe klanten mogen verwelkomen. Zowel grote relaties als liquiderende fondsen. We zijn heel tevreden over de resultaten: meer dan 90.000 deelnemers en ruim 1 miljard aan belegd vermogen. Maar het meest trots mogen we zijn op het feit dat onze klanten BeFrank positief waarderen. Dat blijkt uit onderzoek en uit het feit dat aflopende contracten weer worden verlengd. Loyale klanten zijn voor ons het bewijs van een goede dienstverlening.”

Waar ben je privé trots op?
“Zoals denk ik veel ouders, mijn kinderen. Ik heb 3 zoons in de leeftijd van 11, 13 en 14 jaar. Ik ben trots op hoe zij zich ontwikkelen en hun eigenheid steeds zichtbaarder wordt. Het is mooi om als ouder je kind te mogen ’coachen’ tot een persoon die zelfstandig in het leven komt te staan.”

Wat was het meest memorabele nieuws in de branche tijdens de eerste helft van het jaar?
“Alhoewel dit nieuws net voor de kerst binnenkwam: de overname van Delta Lloyd door Nationale-Nederlanden. Deze overname heeft in de eerste helft van 2017 zijn beslag gekregen. BeFrank heeft hiermee een nieuwe aandeelhouder gekregen. Een geweldige kans om de leidende positie in de PPI-markt gezamenlijk verder uit te bouwen. Ik ben er trots op dat direct door Nationale-Nederlanden is uitgesproken dat BeFrank als merk blijft bestaan. Een enorm compliment aan de medewerkers van BeFrank.”

Hoe hebben jullie je voorbereid op de tweede helft?
“In het eerste deel van dit jaar hebben we met bestaande klanten heel interessante pilots gedaan om werknemers te stimuleren naar hun pensioen te kijken. Hoewel we een inlogpercentage van bijna 60% halen, blijft dit voor ons een speerpunt. We besteden veel aandacht aan het verder verhogen van pensioenbewustzijn. Dit past bij onze missie om pensioen dichterbij de mens te brengen. De pilots variëren van onder andere de inzet van een chatbot tot aan acties bij de klant op kantoor. Samen met klanten evalueren we de resultaten en bepalen we wat werkt. De chatbot bijvoorbeeld sloeg erg aan en gaan we verder ontwikkelen.”

Waar ga je tijdens de zomervakantie beslist niet aan denken, iets dat aan je werk gerelateerd is?
“Tijdens de zomerperiode ben ik veel buiten aan het sporten, racefietsen. Ik merk dat ik tijdens het sporten zonder er bewust mee bezig te zijn vaak nieuwe ideeën opdoe of een ’brainwave’ heb op vraagstukken die spelen. Dit gaat dus ook gewoon in de vakantie door. Eerlijk gezegd vind ik dit wel fijn.”

Voor het eerst gratis roamen in de EU: fijn, kan ik lekker doorwerken aan het strand, of: so what, mijn apparaten staan de hele vakantie in de vliegtuigmodus?
“Tijdens de vakantie ben ik niet aan mijn apparaten vastgeplakt, maar ik check wel af en toe mijn mail. Niet omdat het moet, maar omdat ik nieuwsgierig ben. Ik weet dat als ik echt nodig zou zijn, collega’s mij weten te vinden. Dat zorgt er dan ook voor dat ik kan ontspannen.”

Wat zijn je verwachtingen voor de branche, wat worden de komende maanden de issues?
“Aan een verwachting voor de hele branche ga ik me niet wagen. Wel hoop ik dat we op pensioengebied een doorbraak gaan zien als het nieuwe kabinet aantreedt. BeFrank pleit al jaren voor een hervorming van het pensioenstelsel. Wij vinden dat iedereen zijn eigen pensioenpotje moet opbouwen en zelf moet kunnen bepalen bij welke pensioenuitvoerder zij dit onderbrengen. Dat is volgens ons de enige manier om mensen geïnteresseerd te krijgen in pensioen. De partijen die nu aan de onderhandelingstafel zitten, zouden de hervorming mogelijk kunnen maken. De verschillen in standpunten lijken overbrugbaar als je het mij vraagt. Ik hoop echt dat deze problematiek niet vooruit wordt geschoven en er nu eindelijk iets gaat veranderen.”

Welke strategie gaan jullie in de tweede helft van het jaar volgen?
“Komende periode zijn er meerdere zaken die onze prioriteit hebben. We gaan onze online communicatie verder verfijnen met een nieuw portaal. Ook gaan we verder met de pilots om deelnemers te activeren. Daarnaast zullen we onze propositie verder aanscherpen om onze klanten nog beter te kunnen bedienen.”

Wat hoop je dat BeFrank bereikt in de tweede helft?
“Ik hoop dat de passie en het plezier waarmee ik onze medewerkers elke dag hun werk zie doen blijft. Een goede werksfeer en medewerkers die lekker in hun vel zitten, vind ik heel belangrijk. Dit is volgens mij het winnende concept om onze positie verder uit te bouwen. En tevreden medewerkers zorgen weer voor tevreden klanten.”

Tot slot: heb je persoonlijke doelstellingen voor de rest van het jaar, werk of privé?
“Aan het einde van deze zomer ga ik net als vorig jaar fietsen voor een goed doel. We fietsen dan meer dan 200 kilometer. Alhoewel ik regelmatig fiets, moet ik daarvoor nog wel wat langere tochten gaan maken. Wat het werk betreft geldt dat ook ik met heel veel plezier iedere dag BeFrank én het team verder mag laten groeien.”