Menu

Meestgestelde vragen

Pensioenen zijn best complex en we kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Onderwerpen

Nee. Je hoeft de gegevens van je partner niet aan BeFrank door te geven. Wij werken namelijk met het ‘onbepaald partnersysteem’. Dat betekent dat wij zelf de gegevens van je partner opzoeken, als dat nodig is. 

Je partner voor onze pensioenregeling is:

  • Degene met wie je getrouwd bent;
  • Degene met wie je een geregistreerd partnerschap hebt
  • Of degene met wie je een samenlevingscontract van een notaris hebt.

Gelden deze opties niet voor jou? Maar heb je langer dan zes maanden een gezamenlijk huishouden met je partner? Dan is hij of zij je partner voor de pensioenregeling. 

Goed om te weten: je moet aantonen dat je langer dan zes maanden samenwoont. Dat doe je met een uittreksel (bewijs) uit de Basisregistratie Personen (BRP). 

Is degene met wie je samenwoont je broer of zus? Of een bloed- of aanverwant in de rechte lijn? Bijvoorbeeld een (schoon)ouder, opa, oma of kind? Dan is diegene niet je partner voor de pensioenregeling. 

Je kan maar één partner tegelijk hebben voor de pensioenregeling.

Als je overlijdt, stoppen je verzekeringen bij ons. Je verzekeringen bij ons stoppen dan ook. Heb je nog waarde op je pensioenrekening staan? Dan kunnen je nabestaanden hiervan een partner- en/of wezenpensioen aankopen. Dat kan bij een verzekeraar naar keuze. 

Op het partner- en wezenpensioen zit geen risicoverzekering meer. Daardoor is het pensioen wat verzekeraars kunnen aankopen wel lager dan het zou zijn als je nog wel verzekerd of in dienst was. Er wordt dus een verzekering aan met de huidige waarde van je pensioenkapitaal. Dit noemen wij het ‘restitutiebeding’.

Zes maanden voordat je je AOW-leeftijd bereikt, krijg je van ons een brief. Hierin beschrijven we hoe je je opgebouwde pensioenkapitaal kan laten uitkeren.

Ga je met pensioen? Dan verkopen wij je beleggingen. Je koopt dan zelf een pensioenuitkering aan bij een Nederlandse verzekeraar. Benieuwd welke verzekeraar goed bij je past? Op je persoonlijke pensioenpagina kan je makkelijk fictieve offertes vergelijken. Ga daarvoor naar Wat gebeurt er bij – Pensionering.

De juiste pensioenverzekeraar kiezen is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Laat je daarom bijvoorbeeld adviseren door een financieel adviseur.

Nee. Je arbeidsongeschiktheidspensioen, de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en het Anw-hiaatpensioen zijn allemaal op risicobasis. Als je uit dienst gaat, vervallen deze verzekeringen. Ook stopt het partner- en wezenpensioen. 

Nee, het pensioenkapitaal dat je hebt opgebouwd blijft van jou. Wij beleggen dit kapitaal tot je met pensioen gaat. Het kan dus zijn dat het bedrag op je pensioendatum hoger of lager is dan op de datum dat je uit dienst gaat. 

Heb je een nieuwe baan? Dan kan je de waarde van je pensioen ook meenemen naar je nieuwe werkgever. Ga je uit dienst bij je werkgever? Dan krijg je van ons een brief waarin we al je opties helder beschrijven.

Nee, dit kan helaas niet. Bij BeFrank kan je alleen via een werkgever pensioen opbouwen. Hier gelden ook een paar regels voor. Zo moeten er minimaal 25 medewerkers in dienst zijn en meedoen aan de pensioenregeling. Je kan dus niet als zzp’er een contract bij BeFrank afsluiten. Ook niet als je al een rekening hebt bij ons.

Ja. Ook de premie die je zelf extra inlegt, stopt als je uit dienst gaat. Wij brengen deze premie namelijk in rekening bij je werkgever. Als je hier niet meer werkt, is dit niet meer mogelijk.