Menu

Meestgestelde vragen

Pensioenen zijn best complex en we kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Onderwerpen

In Nederland bouw je pensioen op over een deel van je salaris. Over het eerste deel van je salaris bouw je geen pensioen op. Dit deel noemen we 'franchise'. De hoogte wordt elk jaar door de overheid vastgesteld en hangt samen met de AOW. Je pensioenpremie wordt berekend over je salaris min de franchise.

Verdien je meer dan € 137.800,- bruto per jaar (2024)? Dan bouw je geen pensioen op boven dit bedrag. Ook dit bedrag wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

Je logt in met eHerkenning. Zo ben je beter online beschermd. Hier lees je meer over eHerkinning.

BeFrank is een PPI. Dat betekent ‘premiepensioeninstelling'. Maar wat is dat precies? Een PPI is een relatief nieuwe pensioenuitvoerder, naast verzekeraars en pensioenfondsen. We voeren pensioenregelingen uit en bouwen pensioenvermogen op. Maar we dragen het risico niet zelf.

Een PPI zorgt voor de uitvoering van collectieve beschikbare premieregelingen. Hierbij hangt de pensioenuitkering onder andere af van het resultaat van beleggingen.

Op deze pagina vind je een overzicht van de rendementen van de Passieve, Actieve en Duurzame Lifecycles over de afgelopen kwartalen en jaren. Als je kijkt naar de historische analyses, dan zie je dat beleggen op de lange termijn betere resultaten geeft dan bijvoorbeeld sparen. Ook zie je dat koersdalingen uiteindelijk weer gevolgd worden door koersstijgingen.

Bekijk deze video met de ontwikkelingen op de financiële markten over het afgelopen kwartaal. En wat de impact hiervan is op jouw pensioen.

Het actuele rendement van je beleggingen bekijk je eenvoudig in onze app of op je persoonlijke pensioenpagina.

Als je je relatie met je partner verbreekt, kan dit gevolgen hebben voor je pensioen. En voor het pensioen van je ex-partner. Maak daarom goede afspraken over de verdeling van je pensioen. Ook als je alleen hebt samengewoond met je ex-partner. 

Maak je geen afspraken? Dan wordt je pensioen verdeeld volgens de wettelijke regels. Dit betekent dat je ex-partner recht heeft op de waarde van het partnerpensioen, als je overlijdt. En jij hebt weer recht op het partnerpensioen van je ex-partner. 

Bij een scheiding heeft je partner ook recht op een deel van je ouderdomspensioen en andersom. Meestal is dit de helft, maar dit hangt af van de periode dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. 

Je kan natuurlijk ook een andere verdeling afspreken voor jullie pensioenen. Of afspreken dat jullie de pensioenen juist niet verdelen. 

De pensioenregels kunnen best ingewikkeld zijn als je uit elkaar gaat. Laat je daarom goed adviseren. Zo voorkom je misverstanden. 

Wil je vooraf een berekening van de eventuele gevolgen laten maken? Dat kost € 100 per berekening.

Dat hoeft niet. Onze pensioenregeling heeft het ‘onbepaald partnersysteem’. Dit betekent dat er altijd een partner- en wezenpensioen is verzekerd. Of je nu een partner en/of kinderen hebt of niet. 

Op het moment van overlijden vragen wij via de Basisregistratie Personen (BRP) de gegevens van eventuele nabestaanden op. Op basis van deze gegevens keren we het partner- en/of wezenpensioen uit.

Jazeker. Laat ons minimaal drie maanden voor je gewenste pensioendatum weten dat je met pensioen wil gaan. Mail naar klantenservice@befrank.nl. Wij zorgen er dan voor zorgen dat je alle informatie over je pensionering op tijd ontvangt. 

Op je persoonlijke pensioenpagina kun je ook je gewenste pensioenleeftijd doorgeven. Dan staat jouw nieuwe pensioendatum meteen goed bij ons in het systeem.

Werk je langer door dan de leeftijd in je pensioenregeling? Dan stopt het inleggen van pensioenpremie. Is de leeftijd in de regeling 68 jaar? Dan bouw je pensioen op tot je 68e. Daarna kan je door blijven werken, maar bouw je geen extra pensioen op. De waarde van je beleggingen blijven we wel doorbeleggen.