Menu

Meestgestelde vragen

Pensioenen zijn best complex en we kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Onderwerpen

Als je je relatie met je partner verbreekt, kan dit gevolgen hebben voor je pensioen. En voor het pensioen van je ex-partner. Maak daarom goede afspraken over de verdeling van je pensioen. Ook als je alleen hebt samengewoond met je ex-partner. 

Maak je geen afspraken? Dan wordt je pensioen verdeeld volgens de wettelijke regels. Dit betekent dat je ex-partner recht heeft op de waarde van het partnerpensioen, als je overlijdt. En jij hebt weer recht op het partnerpensioen van je ex-partner. 

Bij een scheiding heeft je partner ook recht op een deel van je ouderdomspensioen en andersom. Meestal is dit de helft, maar dit hangt af van de periode dat je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. 

Je kan natuurlijk ook een andere verdeling afspreken voor jullie pensioenen. Of afspreken dat jullie de pensioenen juist niet verdelen. 

De pensioenregels kunnen best ingewikkeld zijn als je uit elkaar gaat. Laat je daarom goed adviseren. Zo voorkom je misverstanden. 

Wil je vooraf een berekening van de eventuele gevolgen laten maken? Dat kost € 100 per berekening.

Dat hoeft niet. Onze pensioenregeling heeft het ‘onbepaald partnersysteem’. Dit betekent dat er altijd een partner- en wezenpensioen is verzekerd. Of je nu een partner en/of kinderen hebt of niet. 

Op het moment van overlijden vragen wij via de Basisregistratie Personen (BRP) de gegevens van eventuele nabestaanden op. Op basis van deze gegevens keren we het partner- en/of wezenpensioen uit.

Jazeker. Laat ons minimaal drie maanden voor je gewenste pensioendatum weten dat je met pensioen wil gaan. Mail naar klantenservice@befrank.nl. Wij zorgen er dan voor zorgen dat je alle informatie over je pensionering op tijd ontvangt. 

Op je persoonlijke pensioenpagina kun je ook je gewenste pensioenleeftijd doorgeven. Dan staat jouw nieuwe pensioendatum meteen goed bij ons in het systeem.

Werk je langer door dan de leeftijd in je pensioenregeling? Dan stopt het inleggen van pensioenpremie. Is de leeftijd in de regeling 68 jaar? Dan bouw je pensioen op tot je 68e. Daarna kan je door blijven werken, maar bouw je geen extra pensioen op. De waarde van je beleggingen blijven we wel doorbeleggen.

Ja, dat kan. Je kan de uitkering van je pensioen uitstellen tot uiterlijk 5 jaar na je AOW-leeftijd. Wil je (deels) blijven werken na je pensioenleeftijd? Dan wordt er geen pensioenpremie meer ingelegd. 

Wil je je pensioen deels uitstellen? Zorg ervoor dat je je arbeidsovereenkomst dan doorloopt met je werkgever. Kies je voor deze optie? Geef dit dan uiterlijk drie maanden voordat je 68 wordt aan op je persoonlijke pensioenpagina. 

Dit doe je makkelijk en snel via je persoonlijke pensioenpagina. Kijk meteen of je e-mailadres nog up to date is. De belangrijkste informatie over je pensioen sturen wij per e-mail.

Zijn er gegevens die je niet zelf kan veranderen? Schakel dan je werkgever in. Die kan de wijziging aan ons doorgeven via het wijzigingssysteem.

Dat doe je makkelijk via je persoonlijke pensioenpagina. Op je dashboard zie je bij Direct doen een link naar Persoonsgegevens wijzigen. Zijn er gegevens die je niet zelf kan wijzigen? Dan verwijzen wij je graag door naar je werkgever. Die kan de wijziging aan ons doorgeven. 

Geef een wijziging altijd meteen aan ons door. Zo weet je zeker dat je belangrijke informatie ontvangt.

Wij proberen één keer per jaar je kleine pensioen over te maken. Heb jij geen nieuwe pensioenuitvoerder? Dan proberen we het een jaar later weer. In totaal proberen we het vijf keer. Wij zijn hier in 2021 mee begonnen.

Heb je na vijf jaar nog geen nieuwe uitvoerder? Dan krijg je van ons een afkoopvoorstel. Die krijg je alleen als je pensioen na vijf jaar nog steeds een klein pensioen is. Heb je van ons geen afkoopvoorstel gekregen? Dan mag je je pensioen (nog) niet afkopen.

Secured By miniOrange