Menu

Hoe je over de drempel van pensioengedoe heen stapt

18 december 2017

Pers

Tijdens een drukbezocht event van online pensioenuitvoerder BeFrank werden onlangs de obstakels om na te denken over ‘later’ aangepakt door gedoe-goeroe Frank Schurink en door Marianne de Boer, directievoorzitter van BeFrank. De aanwezigen, voornamelijk HR-managers en CFO’s van bedrijven die klant zijn bij BeFrank, willen graag dat hun medewerkers meer interesse krijgen in pensioen. Maar hoe?

De Boer: “Wij denken dat mensen pas écht in actie komen voor hun pensioen als ze er zelf verantwoordelijk voor worden. Daarom pleiten wij al jaren voor een individueel pensioenstelsel. Maar tot die tijd doen wij er van alles aan om het pensioenbewustzijn in Nederland te verhogen. Zo reed er pas een BeFrank-tram door Amsterdam en nu door Rotterdam met daarop de vraag ‘Hoe vaak sta jij stil bij je pensioen?’. Ook hebben we een doormidden gezaagde auto op de Zuidas gezet om het mogelijke effect van een scheiding voor je pensioen te laten zien.”

Rode en groene brein
Frank Schurink, auteur van het boek Gedoemanagement, pakt dit onderwerp aan vanuit de werking van het brein. Hij onderscheidt het rode en het groene brein. Ons rode brein is het reactieve brein, dat zich zorgen maakt en voorspelbaar is. Het handelt op basis van een bibliotheek met oude ervaringen. Het rode brein past bij onze bestaande pensioenvoorziening. Schurink: “Gedoe! Het rode brein wordt zo actief en dan kunnen we niet meer goed nadenken. Maar dan het groene brein. Dat is geïnteresseerd en gaat de dialoog aan, geeft zelfvertrouwen, ruimte en ontwikkeling. Dan wordt alles -en dus ook pensioen- minder gedoe en leidt het zelfs tot een positieve impuls. Zo gauw je herkent dat je in rood zit en je hier bewust van bent, zit je al in het groen en kun je weer nadenken. Ook over pensioen. Zo eenvoudig is het. En wie in zijn groene brein zit, durft ook over later na te denken.”

Weg met pensioengedoe
Het pensioengedoe leeft ook bij de aanwezige bedrijven. Over het algemeen ervaren managers weinig animo bij werknemers om zich in hun pensioen te verdiepen. Veel werkgevers vinden dit een taak voor zowel de werkgever als de pensioenuitvoerder. De Boer: “Om werkgevers hierbij te helpen hebben we onlangs een aantal activatie-acties gehouden. Zo zijn we met een smoothiebar bij klanten geweest om medewerkers onder het genot van een smoothie te helpen met inloggen en hun pensioenvragen te beantwoorden. Omdat veel mensen een drempel ervaren om naar hun pensioen te kijken, hebben we bij andere klanten een grote pensioendrempel neergelegd waar mensen letterlijk overheen moesten stappen. Ook daar stonden we klaar om mensen te helpen met hun pensioen. Aan beide acties werd goed gehoor gegeven. We merken dat persoonlijk contact gewoon werkt.”

Gedragsverandering
Schurink tot slot: “Pensioenbewustzijn ontstaat in het groene brein en BeFrank verleidt mensen daartoe met hun activaties. Daar zit ook de gedragsverandering. Het werkt niet om mensen bang te maken met opmerkingen als ‘zonder pensioen heb je later niks’. Angst is niet de goede methode, mogelijkheden laten zien en oplossingen wél. Praat luchtig over dit onderwerp. Organiseer informatiebijeenkomsten of gesprekken met een pensioenadviseur. Kortom: Het pensioen wordt interessant in het groene brein!”

Het event werd door de aanwezigen met een ruime 8 beoordeeld.

Over BeFrank
BeFrank is sinds 2011 actief in de collectieve pensioenmarkt en is de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland. BeFrank biedt een duidelijk pensioen, heldere communicatie, online dienstverlening en lage kosten. Zij maakt onderdeel uit van NN Group Bidco B.V.

Neem voor meer informatie contact op met: Isabelle van Ast. E-mail: pers@befrank.nl, Tel: 020 5621118.