Menu

De weg naar jouw pensioen: hoe werkt met pensioen gaan?

Er komt een moment dat je met pensioen gaat. Lekker van je vrije tijd genieten. Maar wat moet er vóór dat moment allemaal gebeuren? Wij geven je een overzicht van de belangrijkste stappen.

Tien jaar voor je pensioendatum

  • Bekijk op je persoonlijke pensioenpagina hoe hoog je totale verwachte pensioen is.
  • Bedenk voor jezelf: heb ik straks genoeg aan dit bedrag? Of heb ik meer nodig om te doen wat ik belangrijk vind?
  • Controleer of je nog pensioenpotjes hebt bij andere pensioenuitvoerders. Een overzicht vind je op Mijnpensioenoverzicht.nl. Download dit bestand en voeg het toe aan je pensioenoverzicht. Op je persoonlijke pensioenpagina vertellen we je precies hoe dit werkt.

Daarnaast heb je zelf invloed op je pensioen. Welke keuzes je precies hebt, lees je hieronder.

Keuzes voor je pensioen

Er zijn verschillende keuzes die invloed hebben op je pensioen:

Eerder of later met pensioen

Wil je eerder stoppen met werken? Of juist langer doorgaan? Beide keuzes hebben invloed op je verwachte pensioen. Daarom is het belangrijk dat je aan ons doorgeeft op welke leeftijd jij met pensioen wil gaan. Wij passen je verwachte pensioenuitkering daarop aan.

Volledig pensioen of deeltijdpensioen

Met je pensioen dat je hebt opgebouwd, koop je een uitkering aan. Daarbij heb je verschillende opties. Je kan het bedrag in een keer gebruiken voor een uitkering. Of een deel daarvan. Dat laatste noemen wij een deeltijdpensioen.

Partnerpensioen: wel verzekeren of niet?

Heb je een partner? Dan wil je die misschien meeverzekeren. Je pensioen gaat dan gedeeltelijk naar je partner als jij onverwacht overlijdt.

Een variabel of vast pensioen

Wij beleggen nu jouw hele pensioeninleg. Ga je met pensioen? Dan stoppen we hiermee. We maken je opgebouwde pensioen dan over naar een pensioenuitvoerder, die jij zelf kiest.

Bij je pensioenuitvoerder kan je kiezen om door te gaan met beleggen. Dat noemen we een variabel pensioen. Hierdoor kan de waarde van je pensioen stijgen, maar ook dalen.

Loop je dat risico liever niet? Kies dan voor een vast pensioen. Je hele leven lang wordt er dan elke maand een  vast bedrag op je rekening gestort.

Een gelijkblijvend of hoog-laag pensioen

Wil je je hele leven lang hetzelfde bedrag op je rekening krijgen? Kies dan voor een gelijkblijvend pensioen.

Bij een hoog-laag pensioen heb je nog andere opties. Bijvoorbeeld om de eerste jaren een hoger bedrag te laten uitkeren. Daarna wordt dat bedrag wat lager. 

Zes maanden voor je pensioen

Ongeveer een half jaar voor je pensioen krijg je van ons een brief. Hierin vertellen we je welke mogelijkheden je allemaal hebt rondom je pensioen.

Kom je er niet uit? Schakel dan de hulp in van een financieel adviseur. Bij BeFrank kan je altijd terecht voor informatie. Zelf advies geven mogen we niet.

Drie maanden voor je pensioen

Je pensioen is bijna in zicht. Nu wordt het tijd om offertes aan te vragen bij pensioenverzekeraars. Waarom? Wij maken je opgebouwde pensioen  over naar een pensioenverzekeraar. Die keert het pensioen dan aan jou uit.

Op je persoonlijke pensioenpagina vind je een handige tool waarmee je fictieve offertes opvraagt. Zo zie je wat een verzekeraar je ongeveer kan bieden. Je kan zelf offertes opvragen of een financieel adviseur vragen dit te doen. Het is maar net wat jij makkelijker en fijner vindt.

Heb je een verzekeraar gevonden? En ben je akkoord met de offerte? Stuur je keuze dan door naar BeFrank.

Wij verkopen je beleggingen op de pensioendatum die jij kiest. Vervolgens maken we je pensioenkapitaal over naar je pensioenverzekeraar. Die stort vanaf nu maandelijks pensioen op je rekening. Alles wat jij nog hoeft te doen, is genieten!

Verlaat je Nederland voordat je met pensioen gaat?

Dan heeft dat gevolgen voor je pensioen. Wat moet je weten?

  • Je AOW stopt vanaf dat moment. Je ontvangt wel AOW over de jaren dat je in Nederland hebt gewoond.
  • Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Neem dan contact op met de Belastingdienst in Heerlen. De medewerkers storten je AOW-uitkering op je bankrekening. Ze zijn bereikbaar via de BelastingTelefoon Buitenland: +31 555 385 385.
  • Het pensioenkapitaal dat je al hebt opgebouwd, beleggen wij nog steeds.
  • Soms kan je je pensioen laten overzetten naar een buitenlandse pensioeninstelling. Dat noemen we ‘internationale waardeoverdracht’. Of dit kan, hangt af van het land waar je gaat wonen. En goed om te weten: dit is een lang en complex proces.