Menu

Wat is pensioen? Dit zijn de drie pijlers

Ouderdomspensioen is je inkomen vanaf het moment dat je stopt met werken. In Nederland bestaat je ouderdomspensioen uit drie onderdelen (pijlers). Die zetten we hieronder op een rij.

 • Eerste pijler: AOW
  Iedereen in Nederland heeft vanaf een bepaalde leeftijd recht op AOW. Of je nu werkt of niet. Een AOW-uitkering is een basisinkomen dat je van de overheid krijgt. Op welke leeftijd je AOW krijgt, hangt af van je geboortedatum. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bereken je jouw AOW-leeftijd.
 • Tweede pijler: Pensioen via je werkgever
  Als je in loondienst werkt, bouw je meestal ook pensioen op via je werkgever. De meeste werkgevers in Nederland bieden namelijk een pensioenregeling aan. Bijvoorbeeld bij een pensioenuitvoerder, zoals BeFrank.

  Je werkgever betaalt (een deel van) je pensioenpremie. Vervolgens belegt de pensioenuitvoerder dit geld. Op die manier levert je inleg rendement op. Meer weten? Zo bouw je pensioen op bij BeFrank
 • Derde pijler: Zelf pensioen opbouwen
  Weet je nu al dat je later te weinig pensioen hebt om rond te komen? Of ben je ondernemer en bouw je geen pensioen op via een werkgever? Dan kan je ook zelf zorgen voor een aanvulling op je pensioen. Bijvoorbeeld door zelf te sparen of beleggen. Of met een lijfrente.

Hoeveel pensioen heb je nodig?

Wil je in de toekomst blijven doen wat je nu doet? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met pensioen opbouwen. Je hebt namelijk best wat geld nodig voor de jaren dat je met pensioen bent.

Een goede pensioenpot is ongeveer 25 keer je jaarsalaris. Let op: dit is een richtlijn. Heb je grote plannen, zoals een verre reis? Dan heb je meer pensioen nodig. En als je de Staatsloterij wint minder. Ook hangt het ervan af hoe hoog de AOW is tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

Bekijk je verwachte pensioen

Op je persoonlijke pensioenpagina heb je altijd en overal inzicht in je pensioengegevens. In één overzicht zie je hoe het gaat met je beleggingen. En wat de rendementen zijn. Ook kan je al je pensioenpotjes samenvoegen. Zo zie je meteen hoeveel je verwachte pensioen straks is. 24/7, altijd actueel.