Wat is pensioen?

Pensioen is je inkomen vanaf het moment dat je stopt met werken. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het opbouwen ervan. Als je wilt blijven doen wat je nu ook doet, heb je voor al die jaren dat je met pensioen bent behoorlijk wat geld nodig. Hoeveel? Je zou kunnen zeggen dat je pensioenpot ongeveer 18 keer je jaarsalaris zou moeten bevatten. Daaruit wordt gedurende de jaren dat je met pensioen bent je pensioenuitkering betaald. Let op: die 18 keer is een richtlijn. Als je grote plannen hebt, heb je waarschijnlijk meer nodig. En als je de Staatsloterij wint minder. De hoogte van de AOW tegen de tijd dat je met pensioen gaat, speelt ook mee.

In Nederland bestaat je pensioen uit drie onderdelen. We noemen deze ook wel pijlers. Middels het onderstaande filmpje leggen we je uit hoe het Nederlands Pensioenstelsel in elkaar zit.

Hieronder lees je nog eens kort wat de verschillende pijlers inhouden.

AOW

De eerste pijler. AOW staat voor Algemene Ouderdoms Wet. Bij het bereiken van de pensioenleeftijd (op dit moment is dat 67 jaar) krijg je een uitkering van de Nederlandse overheid.

Pensioen via je werkgever

De tweede pijler is het pensioen dat je via je werkgever opbouwt. Je werkgever betaalt (een deel van) de pensioenpremie. Dit geld wordt via een pensioenpartij belegd, zoals BeFrank. Op deze manier levert je inleg rendement op. En dat is belangrijk. Want zo’n 75% van wat je uiteindelijk aan pensioen opbouwt, bestaat uit rendement door beleggingen.

Zelf sparen

Dit is de derde pijler. Deze bestaat uit alles dat je zelf bijspaart, op welke manier dan ook. Denk aan een spaarpot die je opbouwt met een spaarrekening of met een lijfrentepolis.