Kies je beleggingsvorm

Bij BeFrank bepaal je zelf hoe wij je pensioengeld beleggen. Je kunt kiezen uit drie beleggingsvormen: Passief, Actief en Duurzaam. Welke vorm je ook kiest. Je kunt erop vertrouwen dat wij je pensioengeld zo eerlijk mogelijk beleggen. Wij investeren in bedrijven die eerlijk omgaan met mens en milieu.

Passief beleggen
Deze beleggingsvorm is op basis van fondsen (indextrackers) en wordt niet actief beheerd. Het voordeel hiervan is dat er minder specialisten nodig zijn voor het beheer van de fondsen. Dat scheelt in de kosten. BeFrank heeft voor jou de beste en goedkoopste indexfondsen in de markt geselecteerd. Allemaal met een duurzaam karakter. Binnen deze lifecycle maken wij gebruik van de vermogensbeheerders Northern Trust Asset Management, BlackRock, NN Investment Partners (NNIP) en Robeco.

Actief beleggen
Deze beleggingsvorm bestaat uit mixfondsen waarbij de beleggingen actief worden beheerd door een team van specialisten om zo een hoger rendement te halen. Het voordeel van actief beheer is dat afhankelijk van marktomstandigheden en de verwachtingen van de specialisten de samenstelling van deze fondsen direct kan worden aangepast. Het beleggingsbeleid is gebaseerd op beleggingsstrategieën van NNIP.

Duurzaam beleggen
De duurzame lifecycle bevat fondsen die op basis van duurzaamheid zijn geselecteerd. In tegenstelling tot passief beheer en actief beheer speelt de index een minder belangrijke rol. Het doel is om een goed beleggingsrendement te behalen op de lange termijn door alleen te beleggen in ondernemingen of landen die een meetbare bijdrage leveren aan de leefomgeving of de maatschappij. Hierbij is het niet het doel om de index bij te houden of te verslaan, maar de beleggingen hebben wel als doel een goed rendement te halen. De duurzame lifecycle bestaat uit fondsen van Triodos Investment Management, onderdeel van een van de duurzaamste banken ter wereld. Als het beleggingsrisico en het renterisico worden afgebouwd maken wij in deze lifecycle ook gebruik van fondsen van NNIP.

Rendement als het kan en zekerheid als het nodig is
Voor alle beleggingsvormen geldt dat het beleggingsbeleid gericht is op duurzaamheid en op spreiding van risico’s. Gericht op rendement als het kan en op zekerheid als het nodig is.

Bekijk de verschillen
Op je persoonlijke pensioenpagina zie je overzichtelijk de verschillen tussen de drie beleggingsvormen en wat het effect van je keuze is op je verwachte pensioenuitkering. Handig!

Je zit nergens aan vast
Welke keuze je ook maakt. Het is goed om te weten dat je nergens aan vast zit. Je kunt je keuze altijd wijzigen.

Liever zelf beleggen?
Ook dat kan. Voorwaarde is wel dat je werkgever dit toestaat. Bovendien moet je aantonen dat je verstand hebt van beleggen. Het brengt namelijk risico’s met zich mee. Je mag bij BeFrank zelf beleggen als je slaagt voor onze kennistoets. En als je risicoprofiel aangeeft dat je bereid bent risico’s te lopen. Je brengt je risicoprofiel in kaart door een aantal vragen in te vullen op je persoonlijke pensioenpagina.