Menu

De vijf verschillende risicoprofielen op een rij

Bij BeFrank beleggen we je pensioengeld. Dat doen wij samen met onze beleggingsspecialisten. Wij maken gebruik van de lifecycle-methode. Dit betekent rendement maken als je jong bent en zekerheid naarmate je ouder wordt. Bij BeFrank kies je zelf hoeveel risico je wil nemen met je beleggingen. Benieuwd op welke manieren dat kan en wat er het best bij jóú past? We leggen het uit.

Bij de start van jouw pensioenregeling is een standaard beleggingsrisico voor je ingesteld. Dat is het standaard beleggingsrisico dat je werkgever voor al zijn werknemers heeft ingesteld. Maar past dit risico wel bij jou? We weten dat niet iedereen evenveel risico wil nemen met zijn pensioen. Daarom kies je bij beFrank uit vijf verschillende risicoprofielen. Maar wat houden deze risicoprofielen nou precies in? Je leest het hier.

Zeer defensief beleggen

Heb jij graag zekerheid en wil je zo min mogelijk risico nemen? Dan past zeer defensief beleggen bij jou. In het zeer defensieve risicoprofiel neem je zo min mogelijk risico. Zo is de dip het minst groot als de beurs daalt. Maar je rendement ligt weer lager op het moment dat het goed gaat op de markt.

Defensief beleggen

Bij het defensieve risicoprofiel neem je iets meer risico. Je beperkt de schade bij een dip in de markt. Maar het rendement is niet optimaal wanneer het goed gaat. Elke periode in je leven past weer bij een ander risico. Misschien begin jij over een aantal jaar al aan de afbouwfase. Bij de defensieve risicoprofielen begin je eerder met het afbouwen van het beleggingsrisico dan in de profielen met meer risico.

Neutraal beleggen

Dit is het gemiddelde risicoprofiel. Kies je voor neutraal beleggen? Dan beleg je met niet al te veel risico, maar ook niet met heel weinig. Zo maak je een beetje rendement bij een positieve markt. En een beetje verlies bij een negatieve markt. Je pensioenkapitaal blijft dus redelijk in balans.

Offensief beleggen

Durf jij wel wat risico te nemen? En kun je een tegenslag nog goedmaken? Dan past het offensieve risicoprofiel misschien wel bij jou. Je pakt hierbij rendement als het goed gaat in de markt. Maar bent je ook bewust van een tegenslag wanneer het wat minder gaat. Jouw persoonlijke situatie past bij dit profiel als je nog voldoende tijd hebt om je pensioen op te bouwen. Of als je ook nog pensioen ergens anders hebt opgebouwd.

Zeer offensief beleggen

Wil jij het liefst zo veel mogelijk rendement maken als het goed gaat op de markt? En kun jij wel een stootje verwerken als het wat minder gaat? Dan is zeer offensief beleggen een risicoprofiel dat bij jou past. Misschien ben je nog jong en heb je nog genoeg tijd om een dip in de markt weer goed te maken. Of is je pensioenpot bij BeFrank een mooie extra en heb je nog wat achter de hand op een andere rekening.

Kies het beleggingsrisico dat bij jou past!

De keuze is helemaal aan jou. Check vandaag nog hoeveel risico jij wil nemen. Onze handige Profielbepaler helpt je een passend beleggingsrisico te bepalen. Wat houdt je nog tegen?

Tip: check af en toe je beleggingsrisico

Wij begrijpen dat je niet altijd evenveel risico wilt nemen. Als er iets verandert in je leven, hoort daar misschien ook een ander risico bij. Denk bijvoorbeeld aan trouwen, kinderen krijgen, wisselen van baan of minder werken. Verandert er iets in je leven? Check dan óók of je beleggingsrisico nog bij je past.