Menu

Actuele status voortgang nieuwe pensioenwet

Voor het laatst bijgewerkt: 21 april 2023
Je hebt er de laatste tijd vast vaak over gehoord in het nieuws: de nieuwe pensioenwet. De afgelopen maanden werd de ‘Wet toekomst pensioenen’ (Wtp) enkele keren besproken in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer ging na lang en vaak debatteren eind 2022 akkoord met de Wtp. In oktober was al wel besloten de datum inwerkingtreding van de wet te verschuiven van 1 januari 2023 naar 1 juli 2023. Vanaf dan mogen pensioenregelingen worden aangepast. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen in Nederland voldoen aan de Wtp. Het nieuwe pensioenstelsel moet zorgen voor toekomstbestendige pensioenen die beter passen bij de huidige tijd. Op deze pagina lees je wat de actuele status is van de behandeling van de Wtp. We werken deze pagina regelmatig bij.

Tweede Kamer akkoord met invoering Wtp

Vanaf september werd de Wtp een aantal keren besproken in de Tweede Kamer. Dat kostte meer tijd dan verwacht. Tijdens het overleg op 15 november is besloten het wetsvoorstel artikel voor artikel te bespreken. Dit is eind vorig jaar in verschillende sessies gedaan. Op 22 december is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. De afgelopen maanden is de Wtp al enkele keren besproken in de Eerste Kamer. Tijdens de laatste bespreking op 11 april is besloten het plenaire debat over de wet te starten op 15 mei. Dit is inmiddels uitgesteld naar 22 mei. Daarvoor moeten alle vragen zijn beantwoord. De stemming over de wet is nu gepland op 30 mei. Er moet op tijd een akkoord komen, anders is ook de ingangsdatum van 1 juli 2023 niet meer zeker.

Discussie over uitwerking

Een aantal partijen in de Tweede Kamer vond lange tijd dat de Wtp nog niet behandeld kon worden omdat nog niet genoeg details voldoende waren uitgewerkt. De grootste zorg was (en is) hoe het totale pensioenvermogen verdeeld gaat worden over de ‘individuele potjes’. Daarom was in eerste instantie in oktober al besloten om de datum inwerkingtreding van de wet te verschuiven naar 1 juli 2023. Minister Schouten is wel van mening dat deze ingangsdatum gehaald moet worden.

Eerste kamer nu aan zet

Toen de Tweede Kamer akkoord ging met de invoering, leek de kans dat dit gehaald zou worden een stuk groter. In de Eerste Kamer is (tot nu toe) ook een kleine meerderheid vóór invoering van de nieuwe wet. De behandeling binnen de Eerste Kamer loopt echter ook wat minder soepel dan gedacht. Ook hier worden veel vragen gesteld en zijn er meerdere behandelingsdagen nodig. Het is dus nog niet zeker of er op tijd een akkoord kan worden bereikt. Het blijft spannend tot aan de laatste dag.

BeFrank gaat uiteraard gewoon door met de voorbereidingen zodat we klaar zijn voordat de Wtp in werking treedt. Natuurlijk word je door BeFrank en je werkgever van tevoren goed geinformeerd over de veranderingen.

Secured By miniOrange