Menu

Verslag ‘Pensioen & Innovatie’-event BeFrank 2012

8 november 2012

Nieuws

Op donderdag 1 november 2012 organiseerde BeFrank haar eerste event met als thema ‘Pensioen & Innovatie’. Lees hier het verslag van deze inspirerende dag, inclusief alle presentaties (downloads), pensioen pitches en de video ‘Pensioen kan ook kinderlijk eenvoudig zijn’.

De pensioenmarkt is flink in beweging, maar innovatie en pensioen lijken twee zaken die niet bij elkaar horen. Tijd om te kijken wat er van andere branches geleerd kan worden. Hoe ziet het pensioenstelsel van de toekomst eruit? BeFrank nodigde werkgevers, werknemers, adviseurs en andere pensioen geinteresseerden uit voor een event vol pensioen, innovatie en inspiratie!

Genodigden verzamelden zich begin van de middag bij The Upperdeck in Naarden. Onder leiding van dagvoorzitter Esther van Rijswijk kwamen gerenommeerde bedrijven uit andere branches aan het woord die een transitie van de branche waarin zij actief zijn, hebben geïnitieerd of doorgemaakt. De voorbeelden dienden ter inspiratie voor de pensioenbranche, met als achterliggende gedachte: ”Wat kunnen we hiervan leren?”.

Folkert Pama opende de middag door met scherpe blik te kijken naar hoe het kan dat de pensioenbranche is achter gebleven als het gaat om innovatie. Folkert Pama: “De wereld om ons heen is sneller veranderd dan dat we het pensioenstelsel hebben aangepast. Waarom is er niet geïnnoveerd? De sector heeft zich, denk ik, te veel laten afleiden door hoge dekkingsgraden en grote kapitalen en geen oog gehad voor de verplichtingen aan veel meer mensen die veel ouder worden. De stelling ‘Nederland heeft het beste pensioenstelsel van de wereld’ heeft Nederland in slaap gesust. Bedenk eens het ideale pensioenstelsel en beschouw dit als een stip aan de horizon. Zo geef je verandering en innovatie een duidelijke richting. Wat dat betreft kunnen we nog een voorbeeld nemen aan Denemarken.”

Klik hier om het volledige welkomstwoord te lezen.

Presentatie Google: ”Morgen begint vandaag”.
Maarten Hoogendoorn, Industry Manager Finance van Google sprak over hoe Google de online revolutie heeft meegemaakt en ging in op de zoekfrequentie van het woord pensioen.

Google liet zien hoeveel impact het internet heeft op het koopgedrag van consumenten. Het aantal aankopen dat men via internet doet zal de komende 10 jaar nog meer groeien. Hoogendoorn liet tevens zien dat er net zoveel online gezocht wordt op de term ‘pensioen’ als op de term ‘autoverzekering’. De zoekresultaten laten een duidelijke verschuiving zien van desktops naar mobiele telefoons. Ook de zoekterm ‘vergelijken’ wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt.

De boodschap die Hoogendoorn de pensioenmarkt mee gaf is dat je vooral goed moet zijn in één ding. Dus niet hypotheken verstrekken, verzekeren en pensioenopbouw, maar één specialiteit kiezen en te allen tijde de klant voorop stellen. Als je wilt innoveren moet je veranderingen snel op de markt brengen, je doelgroep laten meekijken en vervolgens aanpassen waar nodig. Alleen op deze manier blijf je de concurrentie voor.

Presentatie Sweebr: “Open innovation”
Bart Jaspers van Sweebr, een start-up en eveneens genomineerd voor de Accenture Innovation Awards 2012 lost graag maatschappelijke uitdagingen op met bedrijfsmatige, duurzame oplossingen en is ambassadeur als het gaat om open-data.

Jaspers sprak over het groeien en innoveren door het inzetten en beschikbaar stellen van open data.  Deze open data moet worden gedeeld met bits en niet meer worden verspreid door moleculen. Bits kunnen sneller en in grotere mate verspreid worden en zijn gemakkelijker aan elkaar te koppelen.

De ouderwetse brainstorm sessies zijn volgens Bart nog steeds een krachtig middel, maar trap niet in valkuilen. Dit kan het conservatieve karakter versterken. Zijn boodschap is om dat niet te doen met gelijkgestemden of leeftijdsgenoten maar juist met de mensen uit andere maatschappelijke kringen en verschillende leeftijden. Diversiteit is goed voor innovatie. Innovatieve technieken werken alleen in een organisatie die vooruitstrevend is en daarvoor open staat. Dat is tevens de boodschap die Bart mee wilde geven deze middag. Sta open voor ‘open source’ en deel je data. Dankzij de informatie die hierdoor beschikbaar komt kunnen we allemaal groeien. Houd daarom niet alle informatie voor jezelf, daarmee begrens je ook je eigen innovatie als bedrijf.

Bekijk hier de presentatie van Sweebr terug.

Na de pauze gaven pensioendeskundigen zoals Gerard Riemen (directeur pensioenfederatie) Ilja Boelaars (pensioenwoordvoerder van de Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66) en Folkert Pama (directievoorzitter van BeFrank) hun visie over het toekomstige pensioenstelsel in Nederland.

Pitch 1: Gerard Riemen
Gerard Riemen, directeur Pensioenfederatie sprak de verwachting uit dat er over vijftien jaar nog maximaal tien pensioenfondsen zijn. Riemen deed de uitspraak op persoonlijke titel en niet namens de Pensioenfederatie. Collectiviteit en risicodeling moet worden behouden in zijn scenario, al moet de verdeling wel transparanter. Het aantal pensioenfondsen neemt enorm af tot tien grote collectiviteiten. Ondernemingen kunnen daarnaast nog wel steeds gelieerde fondsen hebben. De verplichtstelling zoals die nu bestaat verdwijnt, echter krijgen werkgevers wel de verplichting om een regeling aan te bieden. Die verplichting hebben zij ook jegens zzp-ers.

Pitch 2: Ilja Boelaars
Ilja Boelaars gaf aan naar een individueel stelsel te willen met verplichte deelname zonder sociale partners. Werknemers krijgen een individuele pensioenrekening, maar wel één met collectieve beleggingskeuzes. Zijn model biedt echter geen ruimte voor sociale partners.

Bekijk hier de presentatie van Ilja Boelaars terug.

Pitch 3: Folkert Pama
Folkert Pama is, net als Ilja Boelaars voor een individueel stelsel en vindt dat een ieder ook prima zelf het beleggingsrisico kan dragen als het gaat om ouderdomspensioen. Voor arbeidsongeschiktheid-en nabestaandenpensioen wil hij de collectieve risicodeling in stand houden. Gezien de lange beleggingshorizon is, de werknemer wat hem betreft, uitstekend in staat om zelf beleggingskeuzes te maken. Daar hoort dan wel bij dat werknemers zelf inzicht hebben in de risico’s en de mogelijkheid hebben om invloed op deze risico’s uit te oefenen. De verplichtstelling ziet Folkert graag verdwijnen, maar is net als Gerard Riemen en Ilja Boelaars voor een pensioenplicht die zich eveneens uitstrekt tot alle werkenden, dus ook de zzp-er en dga. Tot slot wil hij de tweede en derde pijler laten integreren: alle pensioenopbouw op één polis. Wel zo eenvoudig.

Bekijk hier de presentatie van Folkert Pama terug.

Pensioen kinderlijk eenvoudig
Na de pitches kon er met het panel stevig worden gediscussieerd en had het publiek ruimte had om vragen te stellen. Het werd snel duidelijk dat er veel pensioenkennis is in Nederland. Hebben we het pensioen niet te complex gemaakt? Wat zou er gebeuren als alle kennis wordt ingezet om pensioen weer duidelijk en begrijpelijk te maken? BeFrank ging de uitdaging aan! 40 Basisschoolkinderen uit groep 5 kregen een pensioenles en werden zoals in het tv-programma praatjesmakers geïnterviewd over wat pensioen nou eigenlijk is. Bekijk hier het filmpje: “Pensioen is eigenlijk kinderlijk eenvoudig“.

Voordat de borrel werd ingeluid sloten Goeroes Zonder Grenzen het event af door op een humoristische wijze hun ongezouten mening over de pensioenbranche te geven.

Bekijk hier het video verslag van deze innoverende middag.
http://www.youtube.com/watch?v=cTmpLwX3st8&feature=plcp

1 reactie

Reacties zijn gesloten