Menu

Robots hebben ook invloed op pensioen

19 mei 2016

Digitalisering, de aanwas van zzp’ers en op termijn ook robots op de werkvloer hebben grote invloed op de pensioenen van miljoenen Nederlanders.

Dat stelt Folkert Pama, directeur van online pensioenuitvoerder BeFrank. De ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt vragen volgens hem om een snel en adequaat ingrijpen van de overheid. Anders dreigt het Nederlands pensioenstelsel op termijn zelfs onhoudbaar te worden.

Kennis en service
“Door het verdwijnen van veel productiebanen blijven voornamelijk nog de gespecialiseerde functies over”, aldus Pama. “De toegevoegde waarde zit ‘m straks in kennis en service. Daarvoor heb je vooral zzp’ers nodig die niet meer fulltime, maar ergens op inhuurbasis werken. Probleem is dat ons huidige pensioenstelsel helemaal niet is ingericht op anderhalf, twee miljoen zzp’ers.”

Robots vervangen mensen
De komst van robots op de werkvloer zal de trend naar flexibilisering alleen nog maar verder versterken, zo verwacht hij. Complexe taken van werknemers worden overgenomen door computers en machines. Zelfscankassa’s vervangen caissières, door automatische spraakherkenning op telefoons zijn er minder telefonistes nodig, administraties worden helemaal geautomatiseerd, robots gaan schoonmaaktaken verrichten en door de slimme algoritmes van Uber bestaan er binnenkort geen taxicentralemedewerkers meer. “Meer robots betekent minder fysieke arbeid. Dat betekent ook minder arbeidsongeschikten en dat heeft weer gevolgen voor het arbeidsongeschiktheidspensioen in ons land. Het is belangrijk dat we nu al nadenken en inspelen op die ingrijpende veranderingen.”

Flexibel arbeidsleven
Dat computers en robots taken van mensen uit handen gaan nemen staat vast. Daardoor zullen bijvoorbeeld veel administratieve banen en account management-functies gaan verdwijnen. “Mensen moeten zich gaan voorbereiden op een veel flexibeler arbeidsleven, waarbij het draait om vaardigheden als communicatie, zelfstandigheid, leermotivatie en stressbestendigheid”, aldus Pama.

Deze vier tips bereiden je voor op zo’n flexibele carrière:
1. Denk continu na over je eigen inzetbaarheid
2. Doe iedere vijf jaar een loopbaanscan
3. Investeer in training en aanvullende vakopleidingen
4. Profileer jezelf online, onder meer op LinkedIn

Volgens deskundigen bestaat over twintig jaar de helft van de huidige banen niet meer. Toekomstbestendige functies zijn onder meer customer service executive, digital solutions manager, sustainability officer, big data analist, social media manager, scrum master en webuser experience manager.

Inzicht in je pensioen
BeFrank speelt nu al in op de toegenomen flexibilisering en technologische ontwikkelingen met slimme oplossingen. “Bij ons kun je alles online regelen en zie je met een paar muisklikken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Hier kun je ook eenvoudig zelf berekeningen maken om te zien of je na je pensioen voldoende inkomen blijft houden voor een prettig leven.” Veel innovatieve partijen maken al gebruik van de tools die BeFrank biedt.

Over BeFrank
BeFrank is sinds 2011 actief in de collectieve pensioenmarkt en daarmee de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland. BeFrank biedt een duidelijk pensioen, heldere communicatie, online dienstverlening en lage kosten. Zij maakt onderdeel uit van Delta Lloyd NV.

Neem voor meer informatie contact op met: Isabelle van Ast. E-mail: pers@befrank.nl, Tel: 020 5621118.