Menu

Pensioengeld is veranderkracht

16 mei 2019

Pensioengelden beleggen in duurzame koplopers en het geld op die manier inzetten voor positieve verandering. Dat doet pensioenuitvoerder BeFrank in samenwerking met Triodos Investment Management, de beleggingstak van Triodos Bank. “We zorgen ervoor dat je je pensioen straks kunt uitgeven in een gezonde en leefbare wereld.”

Ruim 1.300 miljard euro. Dat is de totale pensioenreserve van Nederland. “Dat bedrag vertegenwoordigt een enorme veranderkracht. Want als je met dat geld zou beleggen in duurzame ontwikkeling, dan geef je de wereld een flinke duw in de goede richting.” Dat zegt Jacco Minnaar, Voorzitter van de Management Board van Triodos Investment Management.

Samenwerken voor verandering
Minnaar: “In de praktijk zien we echter dat een groot deel van de pensioenreserves grijs wordt belegd. Ze worden niet bewust ingezet voor het realiseren van positieve impact. Risico en rendement zijn leidend. Dat geldt niet alleen voor Nederland maar ook wereldwijd. We werken sinds kort samen met BeFrank om daar verandering in te brengen.”

185.000 deelnemers, 900 bedrijven
BeFrank is een snelgroeiende online pensioenuitvoerder die momenteel het pensioen verzorgt van 185.000 werknemers van zo’n 900 middelgrote en grote bedrijven. Het bedrijf heeft 3 miljard euro onder beheer. “Voor veel werknemers is hun pensioen het grootste financiële product dat ze tijdens hun leven afsluiten. Toch staat het gevoelsmatig ver van mensen af”, zegt Commercieel Directeur Jan Hein Rhebergen.

Eigen keuzes
“Wij maken pensioen inzichtelijk en persoonlijk”, legt Rhebergen uit. “Dat doen we door mensen zelf de regie over hun pensioen te geven. Op onze app zie je 24/7 hoe je pensioen ervoor staat en kun je zelf een aantal keuzes maken, bijvoorbeeld over de manier van beleggen.”
De samenwerking met Triodos Investment Management past volgens Rhebergen goed bij de persoonlijke aanpak van BeFrank. “Bedrijven die het pensioen van hun medewerkers via ons regelen, kunnen er bewust voor kiezen om hun pensioen duurzaam te beleggen via de Triodos beleggingsfondsen. En dat geldt ook voor alle individuele werknemers van die bedrijven: als hun werkgever niet voor duurzaam beleggen kiest, kunnen zij dat zelf wél doen.”

Duurzaam wordt standaard
Sinds de start van de samenwerking met Triodos Investment Management, is er een groeiend aantal bedrijven dat voor hun werknemers de duurzame-optie standaard aanbiedt, zegt Rhebergen. “We hopen en verwachten dat steeds meer bedrijven dat gaan doen.”

En ook dat de samenwerking tussen BeFrank en Triodos Investment Management navolging krijgt, vult Minnaar aan. “Het is een manier om de veranderpotentie van pensioengelden te ontsluiten. Pensioen is letterlijk geld voor later. Daarom is het van belang om niet alleen te kijken naar het risico en rendement van beleggingen nú, maar ook naar de vraag hoe de wereld van morgen eruitziet. Met onze samenwerking zorgen we ervoor dat je je pensioen straks kunt uitgeven in een gezonde en leefbare wereld.”

Sustainable Impact Dashboard
Om individuele deelnemers inzicht te geven in de duurzame impact van hun pensioenbeleggingen, ontwikkelden BeFrank en Triodos Investment Management het Sustainable Impact Dashboard. Rhebergen: “Het dashboard geeft concreet aan wat de duurzame impact is van je beleggingen. Of wat de impact zou kunnen zijn als je voor duurzaam beleggen kiest. Die drukken we uit in vermeden CO2-uitstoot, uitgespaard waterverbruik, en in lagere afvalproductie.”

Het leuke van het dashboard is dat het die cijfers niet alleen concreet maar ook beeldend maakt, aldus Rhebergen. “Zo wordt uitgespaard waterverbruik weergegeven in aantal douchebeurten, en de vermeden CO2-uitstoot in aantal autokilometers. Zo zie je in één oogopslag wat je met jouw belegde pensioengelden bijdraagt aan het verduurzamen van de wereld.”

Fifty shades of green
Of het nu over pensioengelden gaat of over ander kapitaal: de duurzame beleggingsmarkt groeit wereldwijd razendsnel. Dat is natuurlijk goed nieuws, zegt Minnaar, “toch zijn er grote verschillen tussen beleggingsfondsen die zich duurzaam noemen. Als je de diverse fondsen met elkaar vergelijkt, zie je fifty shades of green.”

“Een groot deel van de fondsen werkt met uitsluitingscriteria en belegt bijvoorbeeld niet in de tabaksindustrie of in wapenfabrikanten”, legt Minnaar uit. “Ook werkt een deel van de impactfondsen met een zogenaamde ‘best in class’-benadering. Dat kan inhouden dat zo’n fonds bijvoorbeeld wél in de olie- en gasindustrie belegt, maar dan alleen in bedrijven die relatief veel aandacht besteden aan duurzaamheid.”

Positieve beleggingskeuzes
De beleggingsfondsen van Triodos Investment Management werken anders, zegt Minnaar. “Wij maken positieve keuzes. Dat houdt in dat we alleen beleggen in bedrijven die een duurzame wereld daadwerkelijk een stap dichterbij brengen.”

Minnaar: “Best-in-class is wat ons betreft niet voldoende. Want dat kan leiden tot een keuze voor ‘de minst slechte’. Onze fondsen richten zich alleen op de écht duurzame bedrijven, zoals de Deense windturbineproducent Vestas en muziekinstrumentenmaker Yamaha uit Japan. Dat zijn bedrijven die bouwen aan de duurzame wereld van morgen. En dus ook bedrijven waar wij met overtuiging pensioengelden en ander kapitaal in beleggen.”