Menu

Pensioenbewuste medewerkers, daar profiteert ook de werkgever van

26 januari 2021

Opinie

Veel werknemers hebben geen flauw idee hoe het zit met hun pensioen. Wat ze elke maand opzij leggen, hoeveel ze straks hebben gespaard en wat het betekent als ze bijvoorbeeld eerder willen stoppen met werken. Als werkgever doe je er goed aan om dit pensioenbewustzijn een boost te geven. Waarom dat is, leggen we uit in 5 vragen.

1.Waarom is het pensioenbewustzijn zo laag?
Dat pensioenen belangrijk zijn weet iedereen. Het gaat in feite om het inkomen dat mensen krijgen wanneer ze stoppen met werken en daar is ontzettend veel geld mee gemoeid. Toch is het merendeel van de Nederlanders daar niet bewust mee bezig. Onderzoeken die BeFrank daarover de afgelopen jaren heeft uitgevoerd, laten dat keer op keer zien.

Ergens is dat ook wel te verklaren. Iemand van 22 die net van school komt is meer geïnteresseerd in het afbetalen van een studieschuld en het sparen voor een woning dan in een geldpotje dat pas over een kleine vijftig jaar gaat spelen. Voor veel mensen voelt pensioen dan ook als iets abstracts, als iets wat pas in de verre toekomst belangrijk wordt. Bij BeFrank proberen we dit bewustzijn te vergroten door pensioen simpel en leuk te maken, met slimme tools en communicatie in gewone mensentaal.

2. Welke gevolgen heeft de komst van een nieuw pensioenstelsel?
Het nieuwe stelsel wordt transparanter en individueler. Iedereen gaat een eigen potje opbouwen en de premie wordt leeftijdsonafhankelijk. Ook mogen werknemers bij pensionering straks 10 procent van hun gespaarde geld direct vrij opnemen. Verder komen er voor werkgevers fiscale voordeeltjes om medewerkers die dat willen eerder met pensioen te laten gaan.

Dat maakt het nóg belangrijker dat mensen zich actiever gaan bekommeren om hun oudedagsvoorziening. Wie daar pas over gaat nadenken als de pensioendatum al in zicht komt, is echt te laat. Dan kun je er immers vrij weinig meer aan doen.

3. Waarom is het pensioenbewustzijn van medewerkers ook een zaak voor werkgevers?
Goed werkgeverschap is belangrijk, je hebt een zorgplicht en wilt er zijn voor je mensen. Naast zaken als een passend salaris, een vakantiedagenregeling en een fijne werkplek is ook het pensioen een arbeidsvoorwaarde die telt. Dat geeft financiële rust, ook voor later.

Dit maakt het des te belangrijker om in zee te gaan met een pensioenuitvoerder die ze 24/7 van de juiste informatie voorziet. Met heldere taal en een simpel te volgen online dashboard. Want pas als je je eigen pensioen begrijpt, kun je daar invloed op uitoefenen. Bijvoorbeeld door je inleg of het beleggingsrisico aan te passen. Zie het pensioen dan ook als één van de manieren waarop je als werkgever het verschil kunt maken om het juiste talent aan te trekken. Net zoals je dat met flexibele uren, een goede werkplek en opleidingsmogelijkheden doet.

4. Wat kunnen werkgevers doen om het pensioenbewustzijn te vergroten?
Pensioenen zijn voor veel mensen zoals gezegd een abstract begrip. Kies daarom voor een pensioenuitvoerder die de zaken niet onnodig ingewikkeld maakt. Bij BeFrank houden we het in ieder geval graag simpel. Met korte teksten, duidelijke icoontjes en beeld als dat mogelijk is. Al onze nieuwe deelnemers ontvangen bijvoorbeeld een gepersonaliseerde welkomstvideo die precies uitlegt wat ze van hun pensioen kunnen verwachten.

Wat ook helpt: je medewerkers eenvoudig toegang geven tot hun spaarpotje voor later. Zo biedt BeFrank een handige app zodat een werknemer alle belangrijke pensioeninformatie in z’n broekzak heeft zitten. Hoeveel premie wordt er nu ingelegd? Hoeveel heb ik tot dusver opgebouwd? Wat kan ik later van mijn pensioen verwachten? Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik eerder wil stoppen of besluit extra premie in te leggen? Op al die vragen geeft de app meteen antwoord. Zo’n online omgeving hebben we trouwens ook voor de HR-afdeling, zodat daar altijd een goed overzicht is en elke wijziging makkelijk kan worden verwerkt.

Daarnaast kun je werknemers activeren, door op een leuke manier aandacht te vragen voor het pensioen. Bij BeFrank gingen we al bij veel bedrijven langs om medewerkers daar de weg te wijzen in hun eigen online dashboard. Zo helpen we ze letterlijk over de drempel heen. Nu is dat door corona al even niet meer mogelijk natuurlijk en daarom doen we dit nu online.

5. Helpen die tips en tools ook echt?
Dat doen ze zeker. Op die manier wordt het pensioen voor werknemers namelijk veel tastbaarder. Ze worden als het ware geactiveerd om tijdig de juiste keuzes te maken. We zien dat bij BeFrank onder meer aan de frequentie van inloggen. Meer dan 70 procent van onze deelnemers checkt wel eens zijn of haar pensioenoverzicht. Dat is een ongelooflijk hoog percentage.

Dit artikel verscheen 20 januari 2021 op MTsprout.nl