Gapend gat tussen verwachtingen en realiteit eigen pensioen
29 januari 2016
Zes op de tien jonge Nederlanders wil na z’n 65e niet langer doorwerken of zelfs iets eerder stoppen. De meeste van hen denken dan voldoende te hebben gespaard om een leuk en financieel onbezorgd leven te leiden.
Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders tot 40 jaar, in opdracht van online pensioenuitvoerder BeFrank. Een kwart van de ondervraagden wil met 65 met pensioen. Bijna 35 procent stopt bij voorkeur zelfs nog iets eerder dan dat. Dat staat haaks op het beleid van de overheid, dat de AOW-leeftijd de komende jaren juist verder opvoert. Bijna 35 procent van de twintigers en dertigers verwacht met het gespaarde pensioen straks op hetzelfde niveau te kunnen doorleven. Een kwart van deze millennials denkt tegen die tijd zelf voldoende te hebben gespaard.
Wat houd ik later over?
“Maar als we vragen in hoeverre jonge mensen bezig zijn met hun eigen pensioen, dan antwoordt bijna 80 procent met ‘niet of nauwelijks’”, zegt Folkert Pama, directeur van BeFrank. Veel respondenten vinden dat iets van ‘heel ver weg’ en denken er daarom nog niet over na. Volgens Pama komen de verwachtingen over het eigen pensioen vaak niet overeen met de realiteit. “Veel mensen hebben geen idee wat ze later iedere maand nodig hebben om rond te kunnen komen, een derde van de ondervraagden zegt dat helemaal niet te weten. Onze missie is om daar iets aan te doen. Met slimme online dienstverlening en door altijd helder te communiceren maken we pensioen voor iedereen inzichtelijk en begrijpelijk.”
Eigen pensioenrekening
Een kwart van de ondervraagden die zich niet of nauwelijks bezighoudt met pensioen, zegt dat pas halverwege de eigen loopbaan te gaan doen. Een derde schuift dit voor zich uit, tot het moment waarop een nieuwe baan in het vizier komt. Ouders (53%), online (40%) en een financieel adviseur (28%) zijn dan de meest geraadpleegde bronnen voor meer informatie. Opvallend is dat bijna 60 procent van de ondervraagden een goede pensioenregeling wel degelijk belangrijk vindt als het om hun ideale baan gaat. Pama pleit daarom voor een eigen pensioenrekening voor alle Nederlanders. “Daarmee geef je mensen zelf de regie over hun pensioenopbouw. Een werkgever of opdrachtgever stort dan niet alleen geld op je lopende rekening, maar ook op een rekening voor later.”
Pensioen-app
Het onderzoek laat zien dat er nog veel moet gebeuren om het pensioenbewustzijn van Nederlanders te vergroten. Vernieuwingen in het pensioenstelsel zijn hard nodig. In 2012 lanceerde BeFrank de eerste complete pensioen-app van Nederland. Gebruikers weten daarmee altijd en overal hoeveel pensioen ze tot dat moment hebben opgebouwd. Met de pensioenplanner in de app zie je in één oogopslag de ontwikkeling van je pensioen en wat je aan pensioen kunt verwachten op je pensioendatum. Handig om te zien of je later ook echt voldoende inkomen hebt voor een prettig leven. “En inmiddels zijn we bezig met de productie van een serie pensioenvideo’s. Ook die zijn bedoeld om het pensioenbewustzijn van alle Nederlanders verder te vergroten”, aldus Pama.
Over BeFrank
BeFrank is sinds 2011 actief in de collectieve pensioenmarkt en is de eerste premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland. BeFrank biedt een duidelijk pensioen, heldere communicatie, online dienstverlening en lage kosten. Zij maakt onderdeel uit van de Delta Lloyd Groep.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard Direct. Dit is het onderzoekspanel van Kien onderzoek en telt ruim 30.000 leden van 16 jaar en ouder. De panelleden hebben vooraf aangegeven mee te willen werken aan marktonderzoek. PanelWizard hanteert de Gouden Standaard van MOA, dé branchebreed erkende wegingbenadering voor onderzoeksresultaten. Aan dit onderzoek hebben 1023 Nederlanders meegewerkt.
Neem voor meer informatie contact op met: Isabelle van Ast. E-mail: pers@befrank.nl, Tel: 020 5621118.