Menu

Eigen bankrekening voor pensioenopbouw

14 september 2015

Nieuws

Nederlanders moeten meer eigen verantwoordelijkheid krijgen bij het opbouwen van hun pensioen. Onder meer met een eigen pensioenbankrekening. Daarvoor pleit Folkert Pama, directievoorzitter van BeFrank. De online pensioenuitvoerder organiseert op donderdag 24 september het congres: ‘Pensioen tussen de oren’.

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat er in het tweede kwartaal van 2015 bijna 1,9 miljoen werknemers waren met een flexibele arbeidsrelatie, honderduizend meer dan een jaar eerder. Het aantal werknemers met een flexibel contract neemt al sinds medio 2010 toe.  

Een eigen pensioenrekening
Mensen van 35 jaar hebben nu al gemiddeld zeven banen op hun cv, een trend die zich volgens arbeidseconomen de komende jaren verder doorzet. Probleem is dat ons pensioenstelsel daar totaal niet op ingericht is. Pama pleit daarom voor een radicale ommekeer. Geef Nederlanders zélf de regie over hun pensioenopbouw, is zijn boodschap. “De werknemer, of dat nu iemand in loondienst is of een zzp’er, geeft aan zijn werkgever of opdrachtgever een rekeningnummer door voor het salaris van nu en één voor het salaris voor later. De pensioenrekening dus. Dat past veel beter bij de tijd van nu.” 

Transparantie en heldere communicatie
Daarnaast strijdt BeFrank  voor meer transparantie en heldere communicatie in de sector. “Pensioengeld wordt belegd en daarover moet je duidelijk zijn. Het uiteindelijk bedrag kan lager of hoger uitvallen. Daarom is het belangrijk dat je een werknemer inzicht geeft en invloed laat uitoefenen op zijn eigen pensioen. Transparantie en heldere communicatie is dan erg belangrijk.” 

Online dienstverlening
In 2010 was Pama betrokken bij de oprichting van BeFrank , de eerste Premiepensioeninstelling (PPI) van Nederland. Een nieuw soort pensioenuitvoerder van moderne pensioenregelingen. “We willen pensioen dichterbij mensen brengen. Bij ons kun je alles online regelen en zie je met een paar muisklikken hoe het met je pensioen gesteld is.” 

Pensioen tussen de oren 

BeFrank organiseert op 24 september het congres: ‘Pensioen tussen de oren, dat gaat over pensioenbewustzijn en innovaties in de sector. Aandacht is er verder voor actuele onderwerpen, zoals doorbeleggen na de pensioenleeftijd en de Wet pensioencommunicatie, maar we kijken ook naar de  link tussen de neuropsychologie en pensioen. Het congres is vrij toegankelijk voor pensioenadviseurs en HR-professionals die geïnteresseerd zijn in de toekomst van het pensioen.