Menu

Hoe eerder je naar je pensioen kijkt, hoe meer invloed je hebt

3 oktober 2022

Nieuws

Als je jong bent, is je leven één groot avontuur. Je studeert, je begint met werken, je hebt je dromen en ambities. Je viert het leven waarin alles nog staat te gebeuren. Je pensioen is nog ver weg. Dus waarom zou je je daar nu al druk over maken?

Nadenken over je pensioen staat niet direct vooraan op je netvlies als je 35 jaar of jonger bent. Veel jonge werknemers hebben nauwelijks een idee hoeveel pensioen ze straks kunnen verwachten. Robin Slootman is een uitzondering op die regel. Hij weet precies hoeveel geld hij heeft opgebouwd en zou het liefst nog extra geld inleggen. Maar voorlopig heeft de aankoop van een eigen huis voorrang.

Alles in één pot
Robin is 35 jaar oud. Hij werkt sinds z’n achttiende fulltime, inmiddels als Head of SEO bij YoungCapital. Zijn pensioen loopt, net als bij zijn vorige werkgever, via online pensioenuitvoerder BeFrank. Hij heeft zijn carrière opgebouwd als autodidact. “Ik heb als het ware mezelf opgeleid. Toen ik me professioneel in SEO (Search Engine Optimization) ging verdiepen waren er nog geen SEO-opleidingen.” Zijn carrière kent een stapsgewijs verloop. Net als veel van zijn generatiegenoten heeft hij verschillende banen gehad bij meerdere werkgevers. “Ik ben begonnen in een elektronicazaak. Daar was geen webshop aanwezig, daar ben ik op gedoken. Ik heb een aantal cursussen op internet gevolgd, me in SEO verdiept en een webshop opgezet”. Vervolgens is hij overgestapt naar een grotere elektronicazaak en via een tussenstap bij een grote maaltijdbezorger beland. “Dat was mijn eerste aanraking met BeFrank en ook voor het eerst dat ik nadacht over pensioen. Hoe eerder je begint, hoe meer invloed je hebt op het pensioen dat je krijgt. ”Bij de retailwinkels had hij al een klein pensioen opgebouwd. “Dat heb ik naar BeFrank overgedragen, zodat ik alles in één pensioenpot heb. Dat ging heel makkelijk, daar hoefde ik niet veel voor te doen.”

Interesse voor financiën
“De meeste mensen om mij heen maken zich niet echt druk over hun pensioen.” De reden dat Robin er wel in geïnteresseerd is, komt deels uit zijn interesse voor financiën, vertelt hij. “Ik wil m’n zaken gewoon goed geregeld hebben en het maximale uit het pensioen halen. Daarom log ik regelmatig in op de BeFrank-app, om te kijken wat de stand is. Het leuke is dat je vragen over bijvoorbeeld je risicoprofiel krijgt. Je kunt kiezen uit 5 profielen, van defensief tot offensief.” Bij BeFrank kun je ook zelf de beleggingsvorm kiezen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. “Zelf kijk ik vooral naar wat mij het meeste oplevert. Van BeFrank heb ik het beeld dat het een hipper bedrijf is dan een standaard pensioenfonds. Dat vind ik een mooie link tussen YoungCapital en BeFrank. Je begrijpt bij BeFrank relatief makkelijk wat je mogelijkheden zijn. Als je voor het eerst in aanraking komt met je pensioen, kun je het bij BeFrank makkelijk begrijpen. Je kunt zien wat je verwachte pensioen is. Het is heel overzichtelijk. In grote lijnen snap je ‘als ik dit aanpas, kan dit gebeuren’.”

Lange termijn
Veel mensen voelen een drempel om zich te verdiepen in hun pensioen, vermoedt Robin. “Ik denk dat ze er geen interesse in hebben en het ver weg is. Het zou denk ik helpen als ze weten wat ze hebben opgebouwd qua potje. Dat maakt je er meer bewust van.” Omdat het ingelegde geld bij BeFrank deels wordt belegd, fluctueert de waarde van het opgebouwde pensioenbedrag. “Toen corona begon, heb ik me wel afgevraagd of ik het risicoprofiel moest aanpassen. Daar heb ik niet voor gekozen. Het bedrag was redelijk snel weer op het oude niveau.” Hij was er niet direct van in paniek. “Het is voor de lange termijn, het duurt nog wel een tijdje voordat ik met pensioen kan. En ik ben zelf ook wel gewend financiële risico’s te nemen.” Hij zou graag extra pensioenpremie willen inleggen, boven op het bedrag dat hij via zijn werkgever inlegt, vertelt Robin. Hij heeft al weleens gekeken of er andere opties zijn, maar kiest ervoor om eerst een nieuw huis te kopen. “Daarna kan ik altijd nog kijken wat ik financieel nog over heb.”

Dit artikel verscheen 30 september in de special Personal Lifestyle gedistribueerd met de Telegraaf