Menu

BinckBank verkoopt BeFrank aan Delta Lloyd en heeft ook koper voor Able

22 juli 2014

Nieuws

Onderstaand artikel is verschenen in het Financieel Dagblad op 22 juli 2014. Auteursrecht is dan ook behouden aan het Financieel Dagblad.

BinckBank heeft per 18 juli zijn belang van 50% verkocht in pensioenverzekereraar BeFrank, een joint venture met Delta Lloyd. De verzekeraar nam het belang over voor € 19,5 mln. Dat maakte BinckBank gisteren bekend bij de presentatie van zijn halfjaarresultaten.

Daarmee is de eerste en grootste premiepensioeninstelling (PPI) nu volledig in handen van een verzekeraar, terwijl PPI’s juist concurreren met deze bedrijfstak.
BeFrank is al sinds de oprichting in 2010 verliesgevend, maar wijkt daarmee niet af van andere PPI’s. Deze bedrijven verkopen pensioenproducten aan werkgevers zonder garanties, en verschillen daarmee dus van pensioenverzekeraars. Er zit ook minder solidariteit in, wat pensioenfondsen kenmerkt. In ruil zijn de kosten veel lager.

Binck wil zich concentreren op de markt voor particuliere beleggers en verkoopt daarom de activiteiten voor de zakelijke markt. Ook softwaretak Able, op dit moment niet winstgevend, zal daarom worden verkocht. Beoogd koper is private-equityhuis BlackFin Capital Partners. De verkoop moet per 1 januari zijn afgerond. De beleggersbank wilde gisteren niet zeggen welk bedrag is gemoeid met de verkoop van Able, maar volgens ceo Koen Beentjes zal de prijs dicht bij de boekwaarde liggen van een kleine € 5 mln. Bij Able werkt op dit moment ruim een kwart van de ongeveer 600 Binck-medewerkers.

Wel blijven etf-maker ThinkCapital en derivatenbeurs TOM in de stal van Binck, hoewel Beentjes benadrukt dat TOM ‘dit jaar wel nieuwe partijen moet aansluiten op zijn platform’. De beurs, vijf jaar geleden opgericht uit onvrede met de hoge tarieven van Euronext, lijdt nog steeds verlies. Binck heeft een belang van 25,7% in TOM.
De bank rapporteerde gisteren een (gecorrigeerde) kwartaalwinst van € 8,5 mln, tegenover € 12,7 mln in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal transacties in Nederland lag in het tweede kwartaal 28% lager dan in het eerste kwartaal. Volgens bestuursvoorzitter Koen Beentjes was de daling in het aantal transacties te wijten aan de extreem lage volatiliteit op de aandelenmarkten de afgelopen maanden, en blijft het marktaandeel van zo’n 50% in Nederland intact.

Analisten en beleggers reageerden desondanks teleurgesteld op de resultaten. Het aandeel verloor 3,7.%.
Voor Delta Lloyd betekent de aankoop van het resterende 50%-belang in BeFrank dat er meer aandacht kan naar de PPI’s, die in toenemende mate een concurrent zijn voor traditionele pensioenproducten. Wanneer bedrijven overstappen van een pensioen met garantie naar een pensioen waarin alleen het ingelegde bedrag door de werkgever wordt gegarandeerd, kijken ze in toenemende mate naar een PPI als alternatief.

‘Deze markt loopt bijna helemaal via adviseurs, en die moesten er eerst even aan wennen’, zegt Bas van Beusekom, commercieel directeur van Brand New Day. Dat bedrijf heeft ook een groeiende PPI-poot en is de nummer drie op PPI- gebied.
Van Beusekom maakt ook verlies op PPI, omdat hij net als de rest van de sector veel aanloopverliezen heeft in deze nieuwe manier van pensioenopbouw. Hij wijst erop dat PPI’s vrijwel alleen geld verdienen aan het beheer van het vermogen, en meestal een beperkt percentage. Daarom komt de winst pas binnen als de klanten al langere tijd binnenboord zijn, omdat de pensioenpotten dan gevuld raken.

BeFrank is niet bang zijn eigenheid te verliezen met een volledige moeder, zegt directeur Folkert Pama in een toelichting. ‘We zijn een zelfstandig bedrijf en blijven dat ook.’ Hij hoopt enkele onafhankelijke commissarissen te krijgen.
Pama denkt niet dat hij nu extra klanten van Delta Lloyd doorgeschoven krijgt. ‘De commerciële divisie bij Delta Lloyd kijkt naar het klantbelang. Dat is nu ook al zo.’