Menu

BinckBank en Delta Lloyd samen in pensioenmarkt

6 juli 2010

Nieuws

BeFrank: meer pensioenopbouw door lage kosten

  • 50-50 deelname door BinckBank en Delta Lloyd
  • Mogelijk gemaakt door nieuwe wetgeving premiepensioeninstelling (PPI)
  • BeFrank: aanbieder van eenvoudige en heldere pensioenproducten

BinckBank en Delta Lloyd starten een joint venture op het gebied van collectieve pensioenen met beschikbare premieregelingen (tweede pijler). Het nieuwe bedrijf krijgt de naam BeFrank en zal met de oprichting van een premiepensioeninstelling (PPI) een nieuwe pensioenuitvoerder vormen in de Nederlandse markt, naast verzekeraars en pensioenfondsen. BeFrank zal de pensioenmarkt openbreken als nieuwe uitvoerder met lage kosten en excellente dienstverlening waarbij werknemers volledig online inzicht krijgen in hun pensioenopbouw, de kosten en het aan te kopen pensioen op pensioendatum.

Premiepensioeninstelling (PPI)
Een PPI is een nieuwe pensioenuitvoerder die pensioenregelingen uitvoert en pensioenvermogen opbouwt, maar niet zelf de verzekeringsrisico’s mag dragen. De risico’s worden verzekerd via een verzekeraar. De oprichting van een PPI is mogelijk geworden na het aannemen van de Wet introductie premiepensioeninstellingen door de Tweede Kamer op 1 juli 2010. De PPI legt zich toe op de uitvoering van collectieve beschikbare premieregelingen (‘defined contribution’) in de tweede pijler, aanvullend op de AOW. Het uitvoeren van deze pensioenregelingen was voorheen voorbehouden aan verzekeraars en pensioenfondsen. Bij een beschikbare premieregeling wordt de premie tot de pensioendatum belegd. Hierdoor is het onzeker welk kapitaal op de pensioendatum tot uitkering komt. De deelnemer loopt dus een beleggingsrisico. Het opgebouwde kapitaal op pensioendatum moet worden gebruikt om pensioen aan te kopen.

BeFrank biedt werkgevers de mogelijkheid de opbouw van beschikbare premiepensioenen voor hun werknemers voortaan tegen lage kosten te realiseren. Dit leidt tot relatief hogere pensioeninleg. De klantgerichte oplossing geeft iedere werknemer 24/7 online een volledig inzicht in de opbouw van zijn pensioen en het mogelijk aan te kopen pensioen op pensioendatum. Hiermee maakt BeFrank pensioenen en de opbouw ervan herkenbaar en begrijpelijker voor de werknemers. Gemiddeld zullen de kosten bij BeFrank op ongeveer € 120,- per deelnemer per jaar liggen. De kosten zijn gemiddeld de helft van de kosten van vergelijkbare uitvoerders van collectieve pensioenregelingen (bron: PricewaterhouseCoopers1).

BeFrank zal actief de markt betreden na inwerkingtreding van de Wet introductie premiepensioeninstellingen. Dit zal naar verwachting op 1 januari 2011 zijn. De aanloopkosten over de eerste drie jaar bedragen in totaal € 6 miljoen. Vanaf 2014 verwacht BeFrank bij te dragen aan de winst van de moederbedrijven.

Niek Hoek, CEO Delta Lloyd Groep
“Delta Lloyd als pensioenspecialist en BinckBank als online bank voor beleggers stappen als eerste in deze nieuwe markt voor pensioenuitvoerders. Deze bundeling van ervaring, expertise en state of the art online technologie zorgt voor een oplossing die zeer aantrekkelijk is voor werkgevers en werknemers die een beschikbare premieregeling hebben. De markt is een mooi pensioenproduct rijker”.

Koen Beentjes, CEO BinckBank
“We zijn ervan overtuigd dat in deze samenwerking ons concept van excellente online diensten tegen scherpe prijzen ertoe zal leiden dat werknemers meer pensioeninleg hebben door lagere kosten en pensioenen gaan ervaren als een begrijpelijk online financieel product.”

Beschikbare premiepensioenen is groeimarkt
De markt voor beschikbare premie (defined contribution) pensioenregelingen groeit hard en had in 2008 een omvang van € 6,5 miljard (bron: Verbond van Verzekeraars 2008). Veel werkgevers zoeken naar mogelijkheden de stijgende kosten van pensioenregelingen te beperken. Daarmee is het potentieel groot voor een nieuw product dat betrouwbaar is en goedkoop en efficiënt uitgevoerd kan worden. BeFrank richt zich hierbij op grote werkgevers (meer dan 500 werknemers). BeFrank is een nieuwe Nederlandse pensioenuitvoerder gebaseerd op Europese wetgeving, zodat verdere Europese expansie van BeFrank mogelijk is.

Journalisten call: 6 juli om 9.30 uur
Op 6 juli 2010 om 9.30 uur vindt er een conference call voor journalisten plaats voor verdere toelichting. Het inbelnummer is             +31 (0)10 – 2944 224      .

Over BeFrank
Delta Lloyd en BinckBank hebben beide een belang van 50% in de joint venture BeFrank. Folkert Pama, nu nog werkzaam bij Delta Lloyd, is de beoogd directeur van BeFrank. De raad van commissarissen zal bestaan uit twee vertegenwoordigers van Delta Lloyd en twee van BinckBank.

De samenwerking tussen BinckBank en Delta Lloyd en het starten van BeFrank is onderworpen aan verkrijging van de toepasselijke vergunningen en goedkeuringen van en/of toetsingen door de relevante toezichthouders.

Over Delta Lloyd Groep
Delta Lloyd Groep is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van levensverzekeringen, schadeverzekeringen en vermogensbeheer, evenals bancaire producten en diensten. Delta Lloyd Groep is met haar 6.300 medewerkers voornamelijk actief in Nederland en België. In Nederland opereert de Groep onder de merknamen Delta Lloyd, OHRA en ABN AMRO Verzekeringen en in België onder de merknaam Delta Lloyd. Delta Lloyd Groep is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Over BinckBank N.V.
BinckBank is de grootste, onafhankelijke Nederlandse online bank voor beleggers met een top-5 positie in Europa. BinckBank biedt haar klanten snelle en goedkope toegang tot alle belangrijke financiële markten ter wereld, online vermogensbeheerdiensten, online sparen en zeer uitgebreide marktinformatie. Naast particuliere beleggers bedient BinckBank vermogensbeheerders, banken, verzekeraars en dus nu ook pensioeninstellingen. Via het online BPO-product neemt BinckBank het volledige effectentransactie- en bijbehorende bancaire administratieproces van deze partijen uit handen. BinckBank is een aan Euronext Amsterdam genoteerde onafhankelijke online bank met vestigingen in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. BinckBank heeft eind 2009 600 medewerkers in dienst. De activiteiten van BinckBank vinden plaats in twee business units, Retail en Professional Services. BinckBank werd opgericht in 2000 en heeft meer dan 390.000 rekeninghouders.

Meer informatie
Persvoorlichting BeFrank:
Maurice Piek,             +31 (0) 6 20 40 11 83

Delta Lloyd Groep
Investor relations:
Rozan Dekker             +31 (0) 20 594 96 93
IR@deltalloyd.nl

BinckBank
Investor Relations:
Anneke Hoijtink             +31 (0) 20 522 03 72
ahoijtink@binck.nl

BeFrank
Omval 300
1096 HP Amsterdam
www.befrank.eu

BinckBank N.V.
Vijzelstraat 20
1017 HK Amsterdam
www.binck.com

Delta Lloyd Groep
Amstelplein 6
1096 BC Amsterdam
www.deltalloydgroep.com