Menu

Aanpassingen in de beleggingen februari 2024

25 januari 2024

Nieuws

Bij BeFrank beleggen we de pensioenpremie. Want beleggen levert op de lange termijn bijna altijd meer op dan sparen. We kijken daarbij goed naar het rendement dat we kunnen halen en het risico dat we daarbij lopen. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk om waar mogelijk duurzaam te beleggen, met oog voor mens en milieu. Onze beleggingsexperts kijken voortdurend naar de beleggingen, zodat we een goede beleggingsmix gebruiken. In februari passen we onze beleggingen weer aan.

Introductie extra fonds om renteschommelingen op te vangen

Komt voor een werknemer de pensioendatum in zicht? Dan willen we dat het pensioen zo stabiel mogelijk blijft. Dat doen we onder andere door te beleggen in matchingfondsen. Deze matchingfondsen verminderen de invloed van de rente op de aankoop van het pensioen. Vanaf half februari introduceren we een vierde matchingfonds in de Actieve, Passieve en Duurzame Lifecycle. Dit is het Liability Matching Fund (XXL). Zo houden we de verwachte pensioenuitkering nog meer stabiel. Want de hoogte van de uiteindelijk pensioenuitkering is niet alleen afhankelijk van je pensioenkapitaal, maar ook van de rente.

Lees hier meer over hoe de matchingfondsen werken.

Nieuw: investeren in projecten met een sociaal doel

Bij BeFrank vinden we het belangrijk om op een verantwoorde manier te beleggen. Dat we impact maken op mens en milieu mét behoud van het (verwachte) rendement. We beleggen al in zogenaamde green bonds. Dat zijn groene obligaties, waarbij we investeren in milieuvriendelijke en duurzame projecten. Projecten zoals de uitbreiding van het elektrische wagenpark van Leaseplan en het verduurzamen van de postbezorging van PostNL. Half januari zijn we in de Passieve en Actieve Lifecycle ook gestart met beleggen in social bonds. Dat zijn obligaties die zijn uitgegeven om kapitaal op te halen voor projecten met een sociaal doel. Daarmee willen we positieve sociale impact maken. Deze social bonds worden nu vooral uitgegeven door financiële instellingen. De beleggingen in social bonds vervangen de beleggingen in ‘gewone’ bedrijfsobligaties.

De Duurzame Lifecycle passen we hierop niet aan, omdat we vorig jaar deze lifecycle al hebben verbeterd. Lees hier meer hoe we de Duurzame Lifecycle hebben verbeterd.  

Herbalanceren van de Lifecycles

Met de aankoop van het nieuwe matchingfonds (XXL) wijzigen de beleggingsmixen in alle drie de Lifecycles. Om te zorgen dat de beleggingsmix van alle werknemers weer goed aansluit bij de leeftijd en het beleggingsprofiel, gaan we herbalanceren. Dit doen we elk jaar op de verjaardag van de werknemer en nu doen we dat voor alle werknemers ook in februari.

Lees meer over ons beleggingsbeleid