Menu

Rendementen van de lifecycles in 2021

Gepubliceerd: 21 januari 2022
Jouw pensioengeld wordt belegd in lifecycles. Dat regelt BeFrank voor jou. Het rendement van jouw beleggingen hangt af van de lifecycle waarin je belegt én het risicoprofiel dat je hebt gekozen. In deze blog lees je meer over de rendementen in 2021.

Rendementen in de opbouwfase

Over het algemeen kunnen we stellen dat alle lifecycles een positief rendement hebben behaald. Wel zag je dat het nemen van beleggingsrisico in 2021 werd beloond. De rendementen bij de (zeer) offensieve risicoprofielen liggen hoger dan bij de neutrale en (zeer) defensieve risicoprofielen.

De Passieve Lifecycle

In de Passieve Lifecycle zagen we een positief rendement. Dit staat in lijn met wat de volledige markt heeft gepresteerd. In de Passieve Lifecycle wordt de markt zo goed mogelijk gevolgd op basis van een beleggingsmix die past bij jouw risicoprofiel.

De Actieve Lifecycle

De Actieve Lifecycle heeft het hoogste rendement gehaald in 2021. In deze lifecycle worden de beleggingen actief beheerd door een fondsbeheerder. De strategieën die hierbij zijn aangehouden zorgden voor een goed rendement in het afgelopen jaar.

De Duurzame Lifecycle

In vergelijking met de andere twee lifecycles, heeft de Duurzame Lifecycle het minder goed gedaan in 2021. In de Duurzame Lifecycle kiezen we ervoor om niet te beleggen in bepaalde bedrijven, sectoren en categorieën. Dat heeft het afgelopen jaar minder goed uitgepakt als je dit vergelijkt met de volledige markt.

Rendementen in de afbouwfase

Als je pensioendatum dichterbij komt, bouwen wij je beleggingsrisico af. Wanneer dit moment precies is, hangt af van je risicoprofiel. Wij bouwen het beleggingsrisico af door steeds meer in matchingfondsen te beleggen. Deze matchingfondsen beschermen je pensioenuitkering tegen een daling van de rente. Want, hoe lager de rente, hoe duurder het is om pensioen aan te kopen. Als de rente daalt, zullen de matchingfondsen daarom meer renderen omdat de inkoop van pensioen duurder wordt. Stijgt de rente? Dan zullen de Matching Funds minder renderen, omdat de inkoop van pensioen dan goedkoper wordt. Zo zorgen deze fondsen ervoor dat je pensioenuitkering richting je pensioendatum zo stabiel mogelijk blijft.

Rentestijging in 2021

In 2021 vond er een rentestijging plaats. Dat zorgt ervoor dat het aankopen van je pensioen goedkoper is dan bij een lagere rente. Je ziet dus ook dat de matchingfondsen een negatief rendement hebben behaald. Misschien schrik je daarvan, maar dat is precies wat de matchingfondsen doen: minder renderen als de rente stijgt en meer renderen als de rente daalt. Zo blijft je pensioenuitkering ongeveer gelijk.

Verschil per risicoprofiel

Ook in de afbouwfase behalen de offensievere risicoprofielen in 2021 een hoger rendement. De hoogte van je rendement hangt ook af van je risicoprofiel. Beleg je bijvoorbeeld met een zeer defensief profiel? Dan begint jouw afbouwfase al 19 jaar voor je pensioendatum. Maar beleg je met een zeer offensief profiel? Dan begint de afbouwfase 9 jaar voor je pensioendatum. In dat geval neemt je risico wel af, maar niet zo veel als bij een defensief profiel. Je hebt meer kans op een hoger rendement, maar ook meer kans op een negatief rendement.

Doorbeleggen na je pensioendatum

Heb jij aangegeven dat je wil doorbeleggen na je pensioendatum? Dan heb je in de afbouwfase meer kans op hogere rendementen. Er wordt namelijk meer beleggingsrisico genomen als jij later wil doorbeleggen met een deel van jouw pensioen. In 2021 heeft een keuze om voor te sorteren op doorbeleggen na de pensioendatum gezorgd voor hogere rendementen. Let wel op, deze keuze kan ook leiden tot slechtere rendementen in tijden dat het minder goed gaat op de beurs.

Altijd zicht op je beleggingsrendementen

Wist je dat je bij BeFrank 24/7 je beleggingsrendementen kunt volgen? Dat kan heel eenvoudig via onze app en op je persoonlijke pensioenpagina. Handig!

Goed om te weten

Bij BeFrank wordt je pensioengeld gespreid belegd. Wij beleggen over de hele wereld in veel bedrijven, sectoren en soorten beleggingen (aandelen, obligaties). Deze spreiding zorgt voor een beperking van het risico. Je pensioengeld wordt automatisch minder risicovol belegd naarmate je ouder wordt. Dan zorgen we voor minder risicovolle beleggingen want die hebben minder last van plotselinge koersdalingen. Ga je binnen een jaar met pensioen en wil je minder risico lopen? Dan heb je een aantal mogelijkheden.

Check je beleggingsrisico

Bij BeFrank bepaal je zelf hoeveel risico je wilt lopen met je pensioenbeleggingen en hoe we je pensioengeld beleggen. De keuze is aan jou. Met onze Profielbepaler bepaal je eenvoudig welk beleggingsrisico bij jou past. Doe vandaag nog de test.

We hebben deze informatie met veel zorg voor je samengesteld, je kan er geen rechten aan ontlenen.