Nieuwe pensioenwet: wacht niet te lang!
31 juli 2024
Ben je met je pensioenregeling nog niet over op de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp)? Dan heb je nog tot uiterlijk 31 december 2027. Dat klinkt nu misschien als een eeuwigheid – maar niets is minder waar. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde, die je niet in één week regelt. En waarom zou je tot morgen uitstellen wat je vandaag al kunt fixen? Dit zijn vijf redenen waarom het slim is vandaag nog werk te maken van die Wtp.
Op je dagelijkse to-dolijst staat het overgaan op de nieuwe pensioenwet vast niet bovenaan. Je hebt al deadlines genoeg. En die wet treedt pas over een paar jaar in werking. Dus er is nog volop tijd. Toch?
In theorie klopt dat, je hebt nog tot 2028 de tijd om over te gaan op de nieuwe pensioenwet. Maar er zijn van die dingen die je beter niet tot het laatste moment uitstelt. Dat geldt voor een tandartsafspraak of reparatie van je auto, maar óók voor een pensioenregeling.
En dit is waarom:
- Het vergt werk en tijd
Overgaan op de nieuwe pensioenwet doe je niet even tussen twee afspraken door. Het gaat om een belangrijke verandering van de arbeidsvoorwaarden. En daar wil je werknemers goed in meenemen. Want de nieuwe pensioenregels hebben gevolgen voor alle leeftijdsgroepen: van starters tot gepensioneerden.
Ook voor de werkgever verandert er veel. Je moet keuzes maken over eventuele compensatie, de hoogte van de premie en het nabestaandenpensioen. En dat allemaal onderbouwen in een transitieplan. En bespreken met de ondernemingsraad. Kortom: niet iets dat je in één keer afhandelt. Zo’n dossier bouw je in stappen op. Gun jezelf de tijd om te zorgen voor een soepel overgangsproces.
- Je voorkomt verrassingen
Verrassingen zijn leuk op verjaardagen. Niet als het gaat om de pensioenplanning van je werknemers. Door nu in actie te komen, voorkom je dat je straks tegen onverwachte problemen aanloopt, waardoor je overhaaste beslissingen moet nemen. Ook is de kans kleiner dat je op juridische of administratieve struikelblokken stuit. Goed om te weten: pensioenuitvoerders hebben vaak handige tools die je een indicatie geven van de impact van de nieuwe pensioenwet op jouw pensioenregeling.
- Je adviseur heeft niet alle tijd van de wereld
De overgang is een proces met vaste regels: daar kan een adviseur je goed bij helpen. Maar die heeft ongetwijfeld meer klanten. Als die allemaal in het najaar van 2027 aan de bel trekken, wordt het dringen geblazen. En bestaat de kans dat je adviseur je geen optimale begeleiding kan bieden. Dus stel je proactief op en reserveer nu vast tijd van je pensioenadviseur. Zo voorkom je dat je straks achter in de rij staat.
- Het getuigt van goed werkgeverschap
Als je op tijd in actie komt, scoor je punten bij werknemers. Je laat zien dat de organisatie betrokken en betrouwbaar is, en de financiële toekomst van werknemers serieus neemt. Dat waarderen bestaande werknemers. Daarnaast is het een visitekaartje voor nieuwe krachten. Best handig in de huidige war for talent!
- Je moet toch een keer om
1 januari 2028 is D-day op het gebied van pensioen. Dan moet je verplicht aan de nieuwe wet voldoen. Dan kun je het maar beter geregeld hebben, toch? Geef jezelf de ruimte om weloverwogen beslissingen te nemen. Dan voorkom je dat je straks in de knel komt.
Dus maak werk van die Wtp. Je werknemers zullen je dankbaar zijn en je bespaart jezelf een hoop onnodige kopzorgen in het laatste kwartaal van 2027. Want je weet wat ze zeggen over haastige spoed!
Hulp nodig? Bekijk wat je adviseur of pensioenuitvoerder voor je kan betekenen. Meer weten wat er precies verandert? Lees hier meer over de nieuwe pensioenwet.
Dit artikel is 30 juli op HR Live verschenen.