Menu

Nieuwe pensioenregels en jouw pensioen

14 september 2022

Nieuws

Het is je vast niet ontgaan. Vanaf 1 januari 2023 komen er nieuwe pensioenregels. Dit betekent dat alle pensioenen in Nederland moeten worden aangepast. Aanpassen kan tot 1 januari 2027. Maar wat betekent dat voor jouw pensioen bij BeFrank? We zetten het voor je op een rij.

Wat blijft hetzelfde?

Bij BeFrank heb je een eigen beleggingsrekening. Dit blijft straks ook zo. Je bouwt je eigen pensioen op. Daar verandert niets aan. Als de nieuwe regels ingaan, blijft jouw opgebouwde pensioenkapitaal van jou. Ook kies je nog steeds zelf waar je een pensioen aankoopt als je met pensioen gaat. Wil je dan een vaste pensioenuitkering aankopen? Dat kan ook nog steeds. Je kiest dan een pensioenuitvoerder die dit aanbiedt.

Wat verandert er?

Je pensioen bij BeFrank wordt straks op twee punten anders:

  • Het premiepercentage waarmee je opbouwt kan veranderen
  • Het nabestaandenpensioen verandert

Of en hoe het premiepercentage verandert en hoe het nabestaandenpensioen eruit komt te zien, bepaalt jouw werkgever. Hier gelden wel bepaalde regels voor.

Ook goed om te weten

In de nieuwe wet staat dat je eenmalig 10% van je pensioen mag opnemen als je met pensioen gaat. Hier gelden regels voor. Laat je goed adviseren als je dit wil. Het kan invloed hebben op toeslagen die je misschien ontvangt.

Hoe zien de tijdslijnen eruit?

Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord zijn, gaan de regels in vanaf 1 januari 2023. Daarna krijgt jouw werkgever de tijd om keuzes te maken voor het nieuwe pensioen. Je werkgever doet dat in overleg met zijn werknemers of de OR. De keuzes worden daarna aan BeFrank doorgegeven, zodat wij de veranderingen in jouw pensioen goed kunnen regelen. Zodra de nieuwe regels voor jou gelden, krijg je een bericht van BeFrank. Uiterlijk 1 januari 2027 moet je werkgever de pensioenregeling aanpassen.

Ga je bijna met pensioen?

Je leest hier meer over met pensioen gaan. Of lees hier hoe we je verwachte pensioenuitkering stabiel houden.