Menu

In februari passen we je beleggingen aan


1 februari 2024
Bij BeFrank beleggen we je pensioenpremie. Want beleggen levert op de lange termijn bijna altijd meer op dan sparen. We kijken daarbij goed naar het rendement dat we kunnen halen en het risico dat we daarbij lopen. Ook vinden we het belangrijk om waar mogelijk duurzaam te beleggen, met oog voor mens en milieu. Onze beleggingsexperts kijken voortdurend naar de beleggingen, zodat we een goede beleggingsmix gebruiken. In februari passen we je beleggingen aan.

Introductie extra fonds om je pensioen stabiel te houden

Jouw pensioenpremie beleggen we in een lifecycle. Dat betekent dat we de beleggingen afstemmen op je leeftijd, zodat je een zo goed mogelijk pensioen kunt opbouwen. Als je jong bent, willen we veel rendement uit je beleggingen halen. We beleggen dan met wat meer risico. Je hebt immers nog voldoende tijd om een slecht jaar weer goed te maken. Komt je pensioendatum in zicht? Dan willen we dat je pensioen zo stabiel mogelijk blijft. Dat doen we onder andere door te beleggen in matchingfondsen. Deze matchingfondsen verminderen de invloed van de rente op de aankoop van je pensioen. Vanaf half februari introduceren we een vierde matchingfonds in de Actieve, Passieve en Duurzame Lifecycle. Dit is het Liability Matching Fund (XXL).

Lees hier meer over hoe de matchingfondsen werken

Nieuw: investeren in projecten met een sociaal doel

Bij BeFrank geloven we erin dat een gezonde financiële toekomst hand in hand gaat met een gezonde wereld. We vinden het belangrijk om op een duurzame manier te beleggen. Daarom investeren we pensioengeld in bedrijven die goed omgaan met mens en milieu mét behoud van het (verwachte) rendement.

We beleggen al in zogenaamde green bonds. Dat zijn groene obligaties, waarbij we investeren in milieuvriendelijke en duurzame projecten, zoals de uitbreiding van het elektrische wagenpark van Leaseplan en het verduurzamen van de postbezorging van PostNL. Half januari zijn we in de Passieve en Actieve Lifecycle ook gestart met beleggen in social bonds. Dat zijn obligaties die zijn uitgegeven om kapitaal op te halen voor projecten met een sociaal doel. Bijvoorbeeld leningen die bijdragen aan arbeidsparticipatie of inclusie. Daarmee willen we positieve sociale impact maken. Financiële instellingen geven deze social bonds nu vooral uit. De beleggingen in social bonds vervangen de beleggingen in ‘gewone’ bedrijfsobligaties.

We zijn al eerder gestart met beleggen in social bonds in de Duurzame Lifecycle. De Duurzame Lifecycle passen we nu niet aan, want deze hebben we vorig jaar al verbeterd.

Lees hier meer hoe we de Duurzame Lifecycle hebben verbeterd.

We passen in februari je beleggingsmix aan

We beleggen je kapitaal in verschillende beleggingsfondsen. In welke fondsen dat is, hangt af van je risicoprofiel en je leeftijd. De rendementen van deze fondsen zijn niet aan elkaar gelijk. Daardoor kan de verhouding van fondsen in jouw portefeuille gedurende het jaar niet meer in balans zijn. We brengen de fondsen weer in een juiste verhouding door herbalanceren. Op die manier loop je niet meer of minder beleggingsrisico dan je risicoprofiel. Herbalanceren doen we ieder jaar op je verjaardag. Door de aanpassing in de beleggingen herbalanceren we binnenkort een keer extra. Zo sluiten je beleggingen weer aan bij je leeftijd en je risicoprofiel.

Lees meer over hoe we je pensioenpremie beleggen

Wat merk je van de aanpassing?

Voor de aanpassing van je beleggingen hoef je verder niets doen. De beleggingen passen we automatisch aan. Vanaf 12 februari kun je de aan- en verkoop van je beleggingen terugzien op je persoonlijke pensioenpagina .