Menu

‘Ik raad aan om nu al te starten met een nieuwe pensioenregeling’

13 februari 2025

Nieuws

Veel organisaties lijken de invoering van een nieuwe pensioenregeling onder de Wet toekomst pensioenen (Wtp) nog liever uit te stellen. Maar je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, merken ze bij zuivelbedrijf Interfood. Het bedrijf toonde zich afgelopen jaar een voorloper, en heeft daar tot nu toe bepaald geen spijt van. ‘Het enthousiasme voor dit thema is duidelijk gestegen.’

Pensioen is meestal geen onderwerp waar mensen snel warm voor lopen. Maar het kan wel degelijk, hebben ze gemerkt bij zuiveltrader Interfood. Toen de vorige pensioenregeling afliep, besloten ze bij het bedrijf om meteen voor te sorteren op de nieuwe pensioenwet die vanaf 1 januari 2028 tóch voor iedereen verplicht wordt. Maar dat deden ze niet onder de radar, ze probeerden er meteen iets leuks van te maken. Bijvoorbeeld met posters met geraniums, maar ook door nepgeraniums op diverse afdelingen uit te delen, om zo de discussie over pensioenen op te starten. Daarnaast zetten ze tal van townhall-sessies op om nog meer awareness erover te creëren.

Fit en lef

‘Dat heeft uiteindelijk heel goed uitgepakt’, blikt Daniëlle van der Plas terug. Als HR-manager werkt ze nu zo’n 2,5 jaar bij het 360 medewerkers tellende bedrijf. Ze is dan ook nauw betrokken bij de invoering van de nieuwe regeling, die inmiddels volledig future proof is, zoals ze dat hier zeggen. Interfood heeft gekozen voor een vaste pensioenpremie op basis van 12% van de pensioengrondslag, bestaande uit 9% van de werkgever en 3% eigen bijdrage van de werknemer. Daarnaast is er een flexibel deel, waarin de werkgever ook nog eens 12% van de pensioengrondslag stort. Het vaste deel, ontstaan vanuit het idee dat iedereen een goed basispensioen verdient, kreeg de term ‘fit’ mee, kort voor: finance in time. Het flexibele deel werd ‘lef’ genoemd, oftewel: life events flex. Daarmee wil Interfood aangeven dat bij verschillende life events werknemers zelf persoonlijke, passende keuzes kunnen maken.

Daniëlle van der Plas, HR Manager Interfood

Vrij jonge populatie

‘We hebben een vrij jonge populatie’, legt Van der Plas uit. ‘De gemiddelde leeftijd is 36 jaar. Je ziet dat jongere werknemers heel andere life events hebben dan oudere collega’s. Dankzij het flexibele deel van onze regeling kun je daarop inspelen. We hebben als zuiveltrader bovendien ook wat meer commerciële mensen in de organisatie. Juist bij hen zie je dat dit flexibele deel van de regeling goed aanslaat.’

Al moet haar wel iets van het hart. En dat heeft niet zozeer met haar eigen organisatie te maken, als wel met de regelgeving zelf. ‘Veel mensen kiezen om het variabele budget direct uit te laten betalen. Want als je het geld in de pensioenpot stopt, en je komt te overlijden, dan gaat het geld onder de nieuwe pensioenwet niet naar de nabestaanden. Daar balen ze van. Als die regeling anders was geweest, was een groter deel van de mensen individueel gaan bijsparen dan nu het geval is, is mijn overtuiging.’

Voorloper

Toen in januari 2023 het veranderingstraject startte, bestond nog even twijfel of niet gewoon voor verlenging van de oude regeling met nog eens een jaar moest worden gekozen, vertelt Van der Plas. Maar gelukkig is toen een andere keuze gemaakt, zegt ze. Dat beaamt Anton Bonte, die als adviseur namens Aon betrokken is bij het beheer en de communicatie rondom de pensioenen bij Interfood. ‘Ik vind dat Interfood hiermee een mooie weg is ingeslagen’, zegt hij. ‘Ze zijn hierin ook echt wel een voorloper, en hebben slim het moment gebruikt van het aflopen van de vorige pensioenregeling. Ze hadden daarbij ook het voordeel dat ze vanuit een middelloonregeling kwamen. Dan is de stap logisch om over te gaan naar een vaste beschikbare-premieregeling omdat de middelloonregeling onder de nieuwe pensioenwet niet meer verzekerd kan worden.  Omdat dit een complexe wijziging is, is communicatie naar de medewerkers met uitleg over de veranderingen belangrijk.’

Anton Bonte, Senior Client Consultant Aon

Niet langer uitstellen

De Aon-adviseur noemt Interfood daarmee ook een voorbeeld voor andere organisaties. Hij raadt eigenlijk elke werkgever aan het onderwerp niet langer uit te stellen. ‘Je zult toch over moeten. Dus gebruik elk moment dat daarvoor geschikt is’, stelt hij. ‘Uitstel zorgt straks – als het écht moet – alleen maar voor stuwmeren bij zowel adviseurs als pensioenuitvoerders. En dan kun je weleens in de problemen komen.’

Daarnaast: als je het aanpakt zoals Interfood dat deed, kun je ook het enthousiasme voor het onderwerp in de organisatie omhoog krijgen, ziet hij. Van der Plas beaamt dat. ‘We hebben geen ondernemingsraad, daarom zijn we van start gegaan met een Pensioencommissie met 8 leden om te kijken wat de mogelijkheden waren. Na een aantal meetings zag je op een gegeven moment dat iedereen enthousiast werd, nieuwe wet of niet. Dat enthousiasme schuilde vooral in de combinatie van het vaste en flexibele deel. Dat was echt een grote trigger, denk ik.’

Communicatie

Interfood telt circa 360 medewerkers, van wie er zo’n 220 in Nederland werken. De voertaal is hier met name Engels; de medewerkers komen uit alle hoeken van de wereld. ‘Het is wellicht geen heel grote, maar wel een diverse en complexe organisatie’, aldus Van der Plas. Als zuiveltrader heeft Interfood geen fabrieken, magazijn of productielocaties. Toch bleef communicatie over pensioen vaak wel een uitdaging, zegt ze. Vandaar bijvoorbeeld de diverse townhall-sessies. ‘Er zijn veel voorlichtingsbijeenkomsten geweest in het Nederlands, maar ook in het Engels. Ook om uit te leggen hoe het pensioenstelsel in Nederland überhaupt eruitziet.’

En die communicatie houdt ook niet op, zegt ze. Medewerkers krijgen nu bijvoorbeeld nog elk jaar een persoonlijk adviesgesprek aangeboden met een Aon-medewerker. Daar maken gemiddeld zo’n 50 mensen gebruik van. ‘Dat zijn niet alleen pensioengesprekken, maar vaak ook meer algemene financieel adviesgesprekken’, legt Bonte uit.

Laagdrempelig en enthousiast

Na een uitgeschreven tender kwam de uitvoering van de pensioenregeling in handen terecht van BeFrank. ‘Zij kwamen uit de tender naar voren als de meest innovatieve, laagdrempelige, en enthousiaste partij. Bovendien werken ze met een heel intuïtief portaal, maken het niet moeilijker dan het al is, en kijken wat ons betreft echt anders naar het onderwerp. Niet oubollig, meer vanuit: wat kun je ermee? Welke keuzes heb je zelf? En dat maken ze dan ook mooi zichtbaar voor iedereen.’

Als HR-manager is Van der Plas, kortom, behoorlijk content over de tijdige overstap die Interfood heeft gemaakt naar het nieuwe pensioenstelsel. ‘Het heeft in ieder geval gezorgd voor een rustige en grondige voorbereiding. We konden nu de tijd nemen en de medewerkers goed meenemen bij elke stap.’

Dit artikel verscheen 11 februari op MT/Sprout