Beleggingskeuzes

Het product van BeFrank is eenvoudig en biedt keuze waar het waarde toevoegt. De werkgever bepaalt op hoofdlijnen hoe de pensioenregeling er voor de werknemers uitziet. Hij geeft daarbij aan welke mate van beleggingsvrijheid mogelijk is en in welke fondsen kan worden belegd.

De mate van vrijheid van beleggen

De werkgever bepaalt, samen met u, de mate van keuzevrijheid die zijn werknemers hebben bij het beleggen. Er zijn drie mogelijkheden:

Geen beleggingsvrijheid

Medewerkers bouwen pensioen op binnen de neutrale lifecycle.

Beperkte beleggingsvrijheid

Medewerkers kunnen, naast de neutrale lifecycle, ook kiezen voor de defensieve of offensieve lifecycle. Dit doen ze door online een aantal vragen in te vullen op hun persoonlijke pensioenpagina. Hieruit volgt een risicoprofiel. Wij adviseren ze te kiezen voor de lifecycle die aansluit op het risicoprofiel.

Uitgebreide beleggingsvrijheid

Als de werkgever kiest voor deze optie, kunnen werknemers één van de drie lifecycles selecteren (offensief, neutraal, defensief), of zelf hun pensioengeld beleggen.

Actief of passief beheerde fondsen

De werkgever bepaalt ook of beleggingen actief of passief worden beheerd. Hij kiest daarbij tussen actief of passief beheer. Actief beheer houdt in dat de lifecycles zijn opgebouwd uit mixfondsen van NN. De lifecycles met passief beheerde beleggingsfondsen zijn opgebouwd uit indextrackers.