Verbetering Actieve Lifecycle

BeFrank maakt gebruik van lifecycles om uw pensioenpremie op een goede manier te beleggen. Daarbij wordt gespreid belegd in verschillende beleggingscategorieën en in diverse fondsen. Voor een goed pensioen is het belangrijk dat de lifecycle een optimale mix van beleggingen heeft. Als gevolg van periodiek onderzoek naar optimalisatie van het beleggingsbeleid, voeren we enkele verbeteringen door in onze actieve lifecycles. Hieronder lichten wij dit toe.

Wat verandert er?
De invulling van de lifecycles wijzigt op een aantal belangrijke punten:

Vastgoed
In de categorie Vastgoed stappen we over van het Delta Lloyd Global Property Index Fund naar een duurzamere variant, het Developed Real Estate ESF Index Fund. Dit nieuwe fonds is daarnaast ook fiscaal gunstiger.

Obligaties Emerging Markets
In de categorie Emerging Markets Debt (obligaties in opkomende markten) stappen we over van de Spdr Barclays Em Mrkt Local Bond naar het Northern Trust EMD Fund, een vergelijkbare variant tegen een lagere prijs.

Nieuwe categorie
We voegen de beleggingscategorie High Yield (obligaties met hoger risico en rendement) toe, waarvoor we een geschikt fonds met een duurzaam karakter van Robeco hebben gevonden, het Robeco Global High Yield Fund. Hierdoor verbetert de spreiding in de lifecycle.

Aandelen Wereldwijd & Aandelen Emerging Markets
In deze categorieën stappen we over op andere varianten van dezelfde fondsen  die fiscaal gunstiger zijn.

 

 

 

 

 

 

Weging beleggingscategorieën
Mede door de toevoeging van High Yield als nieuwe beleggingscategorie verandert de weging (percentage van het geheel) over de categorieën. Met name vastgoed krijgt een wat kleinere weging.

 

 

 

 

 

 

Kosten

Fondskosten
De lifecycles beleggen in Mixfondsen en Pensioenstabilisatiefondsen. Door de verschillende wijzigingen dalen de kosten van de Mixfondsen van 0,30% naar 0,26%.

In- en uitstap vergoedingen
Dit zijn kosten die door fondsbeheerders in rekening worden gebracht om de handelskosten te betalen die ontstaan door in- of uitstappen. Deze vergoedingen van de aanbieder van de Mixfondsen en de Pensioenstabilisatiefondsen zijn per 1 januari als volgt:

Instap Uitstap
Mixfonds defensief 0,10% 0,10%
Mixfonds neutraal 0,15% 0,10%
Mixfonds offensief 0,15% 0,10%
Pensioenstabilisatiefondsen 0,05% 0,00%

 

Heeft u nog vragen?
Stel ze gerust. U kunt altijd contact opnemen met ons via klantenservice@befrank.nl of via 020 562 1100.