Terugblik beleggingsjaar 2020

2020… In alle opzichten een uitzonderlijk jaar te noemen. Ook op de beurs was het een jaar van ups en downs. In deze blog geven we je een kort overzicht van wat er het afgelopen jaar gebeurde op de beurs en dus met je pensioengeld. Want, spoiler alert… ondanks alles gaat 2020 de boeken in als een goed beleggingsjaar.

Het effect van corona op de beurs
De uitbraak van het COVID-19 virus is duidelijk terug te zien in de beleggingsrendementen. De lockdowns die in meer of mindere mate werden ingesteld tastten het vertrouwen van beleggers over de hele wereld behoorlijk aan. Met een flinke dip in de rendementen als gevolg. Na ingrijpen van overheden en centrale banken zagen we gelukkig een herstel in het tweede kwartaal. Ook bij de aanhoudende besmettingen over de wereld en de tweede golf van besmettingen in Europa bleven de rendementen stijgen.

De Amerikaanse verkiezingen
In de tweede helft van het jaar ging het vooral veel over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Polls gaven aan dat Joe Biden de zittende president Donald Trump ruim zou verslaan. Maar er was onzekerheid over de reactie van de zittende president. En onzekerheid kwam er. De verkiezingsuitslag was spannender dan ooit. Ondanks alles deden de beleggingen het goed. Toen duidelijk werd dat Biden definitief had gewonnen zorgde dat voor een extra opleving op de beurzen. Goed nieuws voor jouw pensioen.

Vaccins zorgden voor een verdere opleving
Deze opleving werd snel overtroffen door het positieve nieuws over de vaccins die op verschillende plekken in ontwikkeling zijn. Daarmee waren de negatieve rendementen van het eerste kwartaal nog voor het eind van het jaar goedgemaakt.

Mooie resultaten maar toekomst blijft onzeker
Al met al gaat 2020 de boeken in als een goed beleggingsjaar. Maar wat de toekomst de beurs gaat brengen weten we niet. De start van het vaccineren is natuurlijk goed nieuws voor ons en dus voor de economie. Maar we weten nog niet precies hoe groot de werkelijke schade echt is. Dat wordt de komende tijd meer duidelijk. Dan kunnen we ook pas zien of de beurzen de impact van de COVID 19 pandemie écht goed hebben doorstaan.

Schommelingen blijven voorkomen
Wat we wel weten is dat schommelingen op de beurs blijven voorkomen. En dat het belangrijk is de lange termijn voor ogen te houden. De beleggingsprincipes van BeFrank zijn gemaakt voor goede en lastige tijden en blijven daarmee ook in deze gekke tijd overeind. Het hoofd koel houden is het beste wat we kunnen doen.

Altijd zicht op je beleggingsrendementen
Wist je dat je bij BeFrank 24/7 je beleggingsrendementen kunt volgen? Dat kan heel eenvoudig via onze app en op je persoonlijke pensioenpagina. Handig!

Nieuw: vanaf 2021 beleggen we ook in hypotheken
Heb je bij ons gekozen voor een actieve of passieve beleggingsvorm? Dan wordt je pensioengeld vanaf dit jaar ook in hypotheken belegd. Goed nieuws, want met het toevoegen van hypotheken verhogen wij de rendementen op lange termijn zonder dat dat gepaard gaat met extra risico.

Goed om te weten
Bij BeFrank wordt je pensioengeld gespreid belegd. Wij beleggen over de hele wereld in veel bedrijven, sectoren en soorten beleggingen (aandelen, obligaties). Deze spreiding zorgt voor een beperking van het risico. Je pensioengeld wordt automatisch minder risicovol belegd naarmate je ouder wordt. Dan zorgen we voor minder risicovolle beleggingen want die hebben minder last van plotselinge koersdalingen. Ga je binnen een jaar met pensioen en wil je minder risico lopen? Dan heb je een aantal mogelijkheden.

Jij hebt de regie over je pensioen
Bij BeFrank bepaal je zelf hoeveel risico je wilt lopen met je pensioenbeleggingen en hoe we je pensioengeld beleggen. De keuze is aan jou. Met onze Profielbepaler bepaal je eenvoudig welke vorm bij jou past. Neem vandaag nog regie over je pensioen.