Menu

Meestgestelde vragen

Pensioenen zijn best complex en we kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rijtje gezet.

Onderwerpen

Het verwachte pensioenbedrag is afhankelijk van je pensioenkapitaal. Dat kan iedere dag wijzigen door schommelingen op de beurs. Daarom passen we je verwachte pensioenbedrag iedere dag aan. Ieder kwartaal vernieuwen we de gegevens van de De Nederlandsche Bank.

Om in te schatten wat jouw pensioenkapitaal aan verwacht pensioen kan opleveren, berekent De Nederlandsche Bank (DNB) hoe de economie zich over langere tijd ontwikkelt. De DNB maakt daarvoor gebruik van 2.000 scenario’s. Dit noemen we de Uniforme Reken Methodiek (URM). Alle pensioenuitvoerders in Nederland werken hier sinds 1 oktober 2019 mee. En het is sinds 2019 verplicht voor de verwachte pensioenbedragen op mijnpensioenoverzicht.nl en het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). We willen dat de bedragen die je ziet overeenkomen. Daarom maken we op je persoonlijke pensioenpagina ook gebruik van deze rekenmethode.

Je verwachte pensioenuitkering is een inschatting, je opgebouwde pensioenkapitaal verandert hierdoor niet. Voor de berekening van je verwachte pensioen maken we gebruik van gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Die gegevens bestaan uit 2.000 scenario’s die rekening houden met de ontwikkeling van aandelenrendement, rente-ontwikkeling en prijsstijgingen. In het vierde kwartaal van 2023 heeft de DNB nieuwe gegevens gepubliceerd. Die hebben wij gebruikt om je verwachte pensioen opnieuw te berekenen. Daardoor is je verwachte pensioen lager dan dat het was. Dat komt vooral omdat de verwachting is dat de winst op aandelen minder is.

Voor de berekening van je verwachte pensioen, maken we gebruik van gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Die gegevens bestaan uit 2.000 scenario’s die rekening houden met de ontwikkeling van aandelenrendement, rente-ontwikkeling en prijsstijgingen.

In het eerste kwartaal van 2024 heeft de DNB nieuwe gegevens gepubliceerd. Die hebben wij gebruikt om je verwachte pensioen opnieuw te berekenen. Daardoor is je verwachte pensioen hoger dan dat het was.  Dat komt vooral doordat de rente gestegen is. Goed om te weten: je opgebouwde pensioenkapitaal is door de aanpassing van de DNB-gegevens niet minder waard geworden.

Lees meer hierover op Wat is de Uniforme Reken Methodiek? - BeFrank

Voor de berekening van je verwachte pensioen, maken we gebruik van gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Die gegevens bestaan uit 2.000 scenario’s die rekening houden met de ontwikkeling van aandelenrendement, rente-ontwikkeling en prijsstijgingen.

In het eerste kwartaal van 2024 heeft de DNB nieuwe gegevens gepubliceerd. Die hebben wij gebruikt om je verwachte pensioen opnieuw te berekenen. Daardoor is je verwachte pensioen lager dan dat het was. Dat komt vooral omdat de verwachting is dat de winst op aandelen minder is. Goed om te weten: je opgebouwde pensioenkapitaal is door de aanpassing van de DNB-gegevens niet minder waard geworden.

Lees meer hierover op Wat is de Uniforme Reken Methodiek? - BeFrank

Jouw pensioengeld bij BeFrank is en blijft van jou. Dat is wettelijk zo geregeld. Schuldeisers kunnen niet aan jouw pensioengeld komen.

Bij BeFrank beleggen we jouw pensioengeld volgens de zogenaamde lifecycle-methode. Dit betekent dat we rekening houden met leeftijd door te focussen op het maken van rendement als je jong bent. Er is dan tijd om tussentijdse schommelingen goed te maken als de economie weer aantrekt.

Als je pensioenleeftijd dichterbij komt, zorgen we ervoor dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk blijft. We focussen dan minder op het maken van rendement. De waarde van de beleggingen kan dan nog steeds omhoog of omlaag. Maar het doel is dan dat je uiteindelijke pensioenuitkering zo stabiel mogelijk wordt.

Wil je meer weten? Lees dan onze beleggingsbrochure.

Je bent er een paar minuten mee bezig. Kun je daarna door met waar je mee bezig was én heb jij je pensioen goed geregeld. Lekker!