Beleggingsvormen

Bij BeFrank bepaal je zelf hoe wij je pensioengeld beleggen. Je kunt kiezen uit drie beleggingsvormen: Passief, Actief en Duurzaam. Welke vorm je ook kiest. Je kunt erop vertrouwen dat wij je pensioengeld zo eerlijk mogelijk beleggen. Wij investeren in bedrijven die eerlijk omgaan met mens en milieu.

Passief beleggen
Deze beleggingsvorm is op basis van fondsen (indextrackers) en wordt niet actief beheerd door een belegginsspecialist. Het voordeel hiervan is dat er geen actieve beleggingsspecialisten nodig zijn die extra kosten maken voor het beheer van fondsen. BeFrank heeft voor jou de beste en goedkoopste indexfondsen in de markt geselecteerd. Allemaal met een duurzaam karakter. Binnen deze lifecycle maken wij gebruik van de vermogensbeheerders Northern Trust Asset Management, BlackRock, NN Investment Partners (NNIP) en Robeco.

Actief beleggen
Deze beleggingsvorm bestaat uit mixfondsen waarbij de beleggingen actief worden beheerd door beleggingsspecialisten om zo een hoger rendement te halen. Het voordeel van actief beheer is dat afhankelijk van marktomstandigheden en de verwachtingen van de beleggingsspecialisten de samenstelling van deze fondsen direct kan worden aangepast. Het beleggingsbeleid is gebaseerd op beleggingsstrategieën van NNIP.

Duurzaam beleggen
De duurzame lifecycle bevat fondsen die op basis van duurzaamheid zijn geselecteerd. Deze fondsen streven naar goede financiële resultaten met een bovengemiddelde score op het gebied van milieu en sociale aspecten. De duurzame lifecycle bestaat uit fondsen van Triodos Investment Management, onderdeel van een van de duurzaamste banken ter wereld. In de afbouwfase als het beleggingsrisico en het renterisico worden afgebouwd maken wij in deze lifecycle ook gebruik van fondsen van NNIP.

Rendement als het kan en zekerheid als het nodig is
Voor alle beleggingsvormen geldt dat het beleggingsbeleid gericht is op duurzaamheid en op spreiding van risico’s. Gericht op rendement als het kan en gericht op zekerheid als het nodig is. Op je persoonlijke pensioenpagina zie je precies wat de keuze voor een bepaalde beleggingsvorm met je verwachte pensioenuitkering doet.

Liever zelf beleggen?
Ook dat kan. Voorwaarde is wel dat je werkgever dit toestaat. Bovendien moet je aantonen dat je verstand hebt van beleggen. Het brengt namelijk risico’s met zich mee. Je mag bij BeFrank zelf beleggen als je slaagt voor onze kennistoets. En als je risicoprofiel aangeeft dat je bereid bent risico’s te lopen. Je brengt je risicoprofiel in kaart door een aantal vragen in te vullen op je persoonlijke pensioenpagina.