Je baan verliezen

Als je je baan verliest is pensioen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het goed om hier bij stil te staan. Want je baan verliezen heeft ook gevolgen voor je pensioen. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Je ontvangt van ons een uitdienstbrief
De gevolgen van je uitdiensttreding zetten wij voor je op een rij in een uitdienstbrief. Je ontvangt van ons een e-mail zodra deze brief voor je klaarstaat op je persoonlijke pensioenpagina. Lees deze informatie goed zodat je weet waar je aan toe bent.

Je pensioenopbouw stopt
Zodra je uit dienst bent stopt je pensioenopbouw. Het is niet mogelijk om zelf pensioenpremie door te betalen. Het pensioen dat je hebt opgebouwd blijft op je pensioenrekening bij BeFrank staan. Wij blijven je pensioenkapitaal beleggen. De waarde verandert door de beleggingsresultaten. Je kunt altijd de actuele waarde van je pensioen bekijken op je persoonlijke pensioenpagina of in de app.

Je bent niet meer verzekerd
Dekt je pensioenregeling overlijdensrisico en/of arbeidsongeschiktheidsrisico? Dan stoppen deze risicodekkingen vanaf het moment dat je uit dienst bent. Dat geldt ook voor extra verzekeringen die je zelf bij BeFrank hebt afgesloten. Kijk dus goed welke verzekeringen aflopen.

Wat als je overlijdt? 
Je denkt er liever niet over na. Maar stel dat je overlijdt voor je pensioendatum, dan kan je partner met het pensioenkapitaal dat je bij ons hebt opgebouwd een pensioenuitkering aankopen. Heb je geen partner, maar wel kinderen jonger dan dertig jaar? Dan ontvangen zij een uitkering.

Ontvang je direct na je uitdiensttreding een WW-uitkering en overlijd je terwijl je WW ontvangt? Dan wordt het partnerpensioen mogelijk aangevuld. Dat is afhankelijk van je pensioenregeling. Meer informatie hierover vind je in het pensioenreglement op je persoonlijke pensioenpagina.

Ben je ziek en krijg je binnenkort een uitkering van het UWV?
Dan gelden er misschien voor jou nog andere voorzieningen via je BeFrank pensioen.  Als dit zo is dan staat dat in je pensioenreglement en op de uitdienstbrief die je van ons ontvangt.

Heb je een nieuwe baan gevonden?
Dan kun je je opgebouwde pensioen meenemen naar je nieuwe werkgever. Dit noemen we een waardeoverdracht. Zo heb je al je pensioengeld bij elkaar. Het is alleen niet altijd gunstig om dit te doen. Neem daarom altijd eerst de mogelijkheden door met een financieel adviseur of pensioenspecialist. Een waardeoverdracht vraag je aan bij je nieuwe pensioenuitvoerder.

Heb je een klein pensioen opgebouwd bij BeFrank? Dan draagt BeFrank je pensioen automatisch over aan je nieuwe pensioenuitvoerder. Je hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. Pensioenen lager dan € 2,- op jaarbasis komen te vervallen en worden overgemaakt aan de Stichting van Schulden naar Kansen.

Je vindt de actuele waarde van je pensioen op je persoonlijke pensioenpagina.