Wat gebeurt er met mijn pensioen bij scheiden?

BeFrank
28 aug 2017

Als u uw relatie met uw partner verbreekt, kan dit onbedoelde gevolgen hebben voor uw pensioen en het pensioen van uw ex-partner. Het is daarom verstandig om goede afspraken te maken over de verdeling van uw pensioen, ook als u alleen heeft samengewoond met uw ex-partner.

Als u geen afspraken maakt, wordt uw pensioen verdeeld volgens de wettelijke regels. Dit betekent dat uw ex-partner recht heeft op de waarde van het partnerpensioen die ingaat als u overlijdt. U heeft op uw beurt weer recht op het partnerpensioen van uw ex-partner.

Bij een scheiding kan uw partner ook aanspraak maken op een gedeelte van uw ouderdomspensioen en andersom. Meestal is dit de helft, maar dit is afhankelijk van de lengte van de periode waarin u gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had.

U kunt natuurlijk ook een andere verdeling afspreken voor uw beide pensioenen, of afspreken het pensioen juist niet te verdelen. De regels over pensioen en de gevolgen van bepaalde keuzes als u uit elkaar gaat, kunnen erg complex zijn. Het is dus belangrijk dat u zich hierbij goed laat adviseren door een (echtscheidings-)advocaat. Zo kunnen hier later geen misverstanden over ontstaan.

Let op: de kosten voor het verdelen van het pensioenkapitaal bedragen voor zowel jou als je ex-partner € 150,-.