Menu

Zo dragen bedrijven via BeFrank bij aan een duurzame toekomst

20 november 2020

Opinie

Minder CO2 de lucht in door de pensioenregeling van je medewerkers. BeFrank maakt het mogelijk. Als online pensioenuitvoerder voelen we namelijk de morele plicht om de wereld een beetje mooier te maken en rekening te houden met de generaties die nog komen gaan.

Pensioenen en duurzaamheid. Zo op het eerste oog hebben die twee misschien weinig met elkaar te maken. Maar niets is minder waar. Het pensioenpotje van je medewerkers kun je tegenwoordig namelijk ook inzetten om de wereld een beetje groener te maken. Dat zit zo: in de Nederlandse pensioenpotjes zitten miljarden euro’s die we met z’n allen hebben gespaard. Door een deel van dat enorme bedrag te beleggen in duurzame initiatieven, kunnen we veel impact maken op een beter klimaat. Voor bedrijven die dit wel zien zitten, heeft BeFrank de eerste CO2-neutrale pensioenregeling van ons land gelanceerd.

Online dashboard laat impact zien
Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo’n duurzaam pensioen? Het gaat hierbij vooral om de vraag waarin belegd wordt. Hier kun je als werkgever een keuze in maken en bij BeFrank heeft ook de werknemer een stem in de manier waarop het pensioengeld belegd wordt. De impact van die keuze, zowel financieel als het op niveau van duurzaamheid, zien medewerkers terug in hun online dashboard. Deze informatie is ook omgezet naar bespaarde douchebeurten, vuilniszakken en gereden kilometers. Zo wordt het nog tastbaarder wat je bijdraagt aan een betere wereld. Die manier van communiceren past naadloos bij de missie van BeFrank: pensioen dichterbij mensen brengen.

Bomen planten voor restuitstoot
Ook wanneer een bedrijf kiest voor de meest duurzame variant van pensioen opbouwen, blijft er toch een restuitstoot. Maar ook daar is wat op gevonden. Die kun je namelijk compenseren, door bomen te laten planten op uitgeput land. BeFrank werkt daarvoor nauw samen met Land Life Company. Aan de hand van data die beleggingsfondsen vrijgeven, berekent de online pensioenuitvoerder per klant de CO2-footprint. Land Life heeft een model ontwikkeld dat precies uitrekent hoeveel bomen daarvoor geplant moeten worden. Die halen dezelfde hoeveelheid CO2 uit de lucht, zodat de uitstoot wordt gecompenseerd. Klanten van BeFrank kunnen in hun online dashboard zien waar ter wereld de bomen zijn geplant en hoe die het er vanaf brengen.

Bijdragen aan de Sustainable Development Goals
Waarom meedoen? Daar zijn wel een paar redenen voor op te noemen. Allereerst draag je als bedrijf met een CO2-neutrale pensioenregeling bij aan een schonere wereld. Daar kan niemand op tegen zijn. Door bomen te planten op plekken waar dat hard nodig is, wordt niet alleen extra CO2 uit de lucht gehaald, maar krijgt op die plekken ook die biodiversiteit een nieuwe impuls. Zo draag je als bedrijf, zonder daarvoor heel veel moeite te hoeven doen, bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Ook kan het een manier zijn om de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf te voldoen. Maar er is ook een economisch argument om aan te haken. Een CO2-neutrale pensioenregeling draagt bij aan een duurzamer imago van de onderneming. Medewerkers en klanten waarderen het wanneer het bedrijf zich inzet voor een duurzamere wereld. “We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om iets aan het klimaatprobleem te doen. Dat kan op allerlei manieren en nu dus ook met de pensioenregeling van je medewerkers”, vertelt directeur Jan Hein Rhebergen van BeFrank.

Een gezonde, leefbare wereld
De CO2-neutrale pensioenregeling is nog niet zo lang op de markt. Wel ziet BeFrank het animo onder werkgevers al toenemen, vertelt Rhebergen. “Pensioen is je inkomen voor later. Daarom vinden we het belangrijk om niet alleen naar risico en rendement van beleggingen te kijken, maar ook naar de vraag hoe de wereld van morgen eruit ziet. Zo zorgen we ervoor dat mensen hun pensioen straks kunnen uitgeven in een gezonde en leefbare wereld. Werkgevers dragen op deze manier bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, werknemers werken graag voor een bedrijf dat zich bekommert om het milieu en de natuur krijgt de kans zich te herstellen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Dit artikel verscheen 18 november 2020 op MtSprout.nl.