Nieuwe spelers zetten aanval op te dure fondsen in.

BeFrank
19 jan 2011

Eenderde van de pensioenfondsen wil ermee ophouden. Prima. Prijsvechters als BeFrank, Brand New Day en Ohpen staan in de rij om hun kapitaal binnen te hengelen.

Volgens Pama heeft het huidige Nederlandse pensioenmodel zijn langste tijd gehad. Dat eenderde van de bedrijfspensioenfondsen er – volgens een recent rapport van adviesbureau KPMG – mee op wil houden, verbaast hem dan ook niets. ‘Het zijn kleine fondsen die vaak geleid worden door werknemers die dat naast hun gewone werk erbij doen’, zegt hij. ‘Doordat ze zo klein zijn, is hun overhead relatief hoog. Daarnaast krijgen ze te maken met steeds meer wet- en regelgeving. Daar gaat veel tijd in zitten. Daarom willen ze het hele pensioenfonds misschien liever bij een verzekeraar onderbrengen.’

Als ze dat doen, zijn ze wel van een hoop gedoe af. Of de pensioenspaarders er op vooruit gaan, is een tweede. Het zijn namelijk diezelfde verzekeraars die ons massaal van woekerpensioenen hebben voorzien. De AFM deed er onderzoek naar en concludeerde eind 2009 dat van elke ingelegde euro bij een pensioenverzekeraar er maar 74 cent werkelijk belegd werd. De bedrijfspensioenfondsen deden het – met 87 cent per euro – beter. Virgin zet – met 99 cent per euro – echter een hele nieuwe standaard.

De hoge kosten zijn volgens Pama niet het enige manco aan ons huidige pensioensysteem. ‘Hetzelfde AFM-rapport laat zien dat maar 7 procent van alle pensioenfondsen voldoet aan de wettelijke eisen voor transparantie’, zegt hij. ‘Ons systeem is zo ingewikkeld geworden, dat het aan deelnemers gewoon niet meer uit te leggen is. En nu veel pensioenfondsen in de financiële problemen zijn gekomen, zijn ze bezig met een nog ingewikkelder stelsel. Ik zeg: stop ermee en begin helemaal opnieuw.’

Het systeem dat prijsvechters BeFrank, Brand New Day, Ohpen en waarschijnlijk nog een paar grote buitenlandse fondsbeheerders dit jaar in Nederland gaan introduceren is goedkoper, simpeler, maar zonder zekerheden.

Lees hier het hele artikel.