Menu

Een 6-urige werkdag, hoe dan?

13 maart 2019

BeFit

Je werkdag terugschroeven naar 6 uur, terwijl je hetzelfde inkomen houdt én net zo productief blijft. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar volgens een Zweeds experiment kan dit echt. Hoe dan? En wat levert het jou – en je werkgever – op? Er is ooit bepaald dat een verdeling van 8 uur per dag werken, 8 uur per dag slapen en 8 uur per dag ontspannen precies goed is. Maar dat was lang geleden, in een tijd waarin werk en privé nog strikt van elkaar gescheiden waren. Inmiddels loopt dat steeds meer in elkaar over, waardoor veel mensen bijna 24/7 met hun werk bezig zijn. Dat levert stress, onrust, een verminderde productiviteit en soms zelfs een burn-out op. Dat moet anders en beter, volgens veel deskundigen. Zij pleiten ervoor in plaats van méér juist minder uren te gaan werken. Maar hoe doe je dat?

Overtreffende trap
Met de komst van het Nieuwe Werken zijn de traditionele kantooruren van 9 tot 5 al flink door elkaar geschud. In veel bedrijven mag je zelf je uren indelen en hoef je niet per se elke dag op kantoor te zijn, maar mag je je werk ook thuis doen. De overtreffende trap hiervan is de 6-urige werkdag, waarbij je hetzelfde blijft verdienen én net zo productief bent. Een trend die begon als experiment in het Zweedse servicecentrum van Toyota in Göteborg en zoveel voordelen opleverde dat niet lang daarna ook veel andere Zweedse bedrijven de 6-urige werkdag invoerden.

Nutteloze zaken
Een greep uit de voordelen van de 6-urige werkdag: de productiviteit verhoogde, er werd meer winst gemaakt, werknemers waren minder moe en gestrest en klanten waren tevredener. Maar hoe kán dat, als je minder uren werkt? Het geheim zit in de tijd die we dagelijks onbewust verspillen aan nutteloze zaken. Uit Engels onderzoek blijkt dat maar liefst 60 procent van de kantoormedewerkers de hele dag door wordt afgeleid, met name door e-mail en social media. Dat betekent dat je geen moment echt gefocust werkt, wat zo een paar uur productiviteit per dag kost.

Een maand uitproberen
Wil je de 6-urige werkdag invoeren in jouw leven, dan is het zaak om eerst met je manager te overleggen hoe hij tegenover dit experiment staat. Leg uit dat je niet minder werk gaat verzetten, maar meer gaat doen in minder tijd. Er hoeft dus niet gesleuteld te worden aan je arbeidscontract en je pensioen blijft hetzelfde. Stel bijvoorbeeld voor dat je begint met een maandje uitproberen. Overleg daarna hoe het van beide kanten bevalt. Start om in de maand ervoor je werkzaamheden in tijden van een kwartier vast te leggen. Dan start je met een maand. Zodat je de productiviteit goed kunt vergelijken. Vergeet ook niet je collega’s in te lichten over je plan: benadruk vooral dat jij hen niet met jouw werk zult gaan opschepen.

Vergeet multitasken
Heb je een go? Veeg alle onnodige afspraken en vergaderingen uit je agenda, blokkeer social media met een app als Strict Workflow. Zet al je meldingen voor e-mail en WhatsApp in de stille modus. Werk thuis of zet een koptelefoon op zodat je niet wordt afgeleid. En concentreer je op wat er op je to do-lijst staat. Vergeet multitasken, maar werk elke taak één voor één af. Je zult zien dat je tijdens deze 6-urige werkdag net zo veel afkrijgt als normaal in 8 uur.

Leestip: het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferris. Hij legt hierin uit waarom het concept van hard werken tot aan je pensioen volgens hem gedateerd is. In plaats daarvan pleit hij ervoor om dat waarvoor je warm draait nú uit te voeren in plaats van het alsmaar uit te stellen.

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit