De zon op je bord: 3x je favoriete vakantierecepten

BeFrank
28 sep 2017

Niets wat zo goed voor fijne vakantieflashbacks zorgt dan het eten van de lokale lekkernijen. De populairste gerechten per vakantieland vind je hier. Uiteraard de gezonde versie.

Spanje: Paella
Hoe Spaans wil je het hebben: een grote pan paella midden op tafel, vol vers zeefruit. Si si, Spanje is dankzij dit recept weer even heel dichtbij.

Wat heb je nodig?
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 1 kleine kipfilet
• 1 eetlepel olie
• 150 gram zilvervliesrijst
• 1 theelepel kukuma (geelwortel)
• ¼ bouillontablet met minder zout
• 1 (groene) paprika
• 1 courgette
• 100 gram kerstomaatjes
• 100 gram garnalen
• paprikapoeder
• citroensap

Zo maak je het
Pel de ui en de knoflook en snijd dit klein en snijd de kipfilet in blokjes. Bestrooi de kip met peper. Fruit vervolgens de ui en de knoflook zacht in de hete olie, en bak de blokjes kip mee bruin. Voeg daarna de rijst toe en meng er de kurkuma door. Voeg 250 ml water en het bouillontablet toe en breng dit aan de kook. Kook het geheel 10 minuten. Maak de paprika en de courgette schoon. Snijd de groente in blokjes. Meng de paprika en de courgette door de rijst, kook het geheel nog 10 minuten. Was de kerstomaatjes, halveer ze en schep ze samen met de garnalen door de rijst en. Warm het geheel goed door. Maak de paella op smaak met wat paprikapoeder en citroensap. Buen provecho!
(bron: Voedingscentrum)

Griekenland: zoete aardappel moussaka
De borden kun je gelukkig heel laten. Genieten van deze Griekse moussaka is het enige wat je te doen staat.

Wat heb je nodig?
• 2 kleine courgettes
• 1 ui
• 200 gram (mager) gehakt)
• 1 grote zoete aardappel (zo’n 250 gram)
• 1 teentje knoflook
• een halve theelepel kaneel
• 400 gram tomatensaus naar keuze
• 1 ei
• 1 kleine pluk peterselie (5 gram gedroogde kan ook)
• 200 milliliter Griekse yoghurt
• 75 gram zachte geitenkaas
• olie, peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet vervolgens de ovenschaal in met wat olie. Was de courgettes en snijd in plakjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de plakken courgette goudbruin. Snijd ondertussen de ui in stukjes. Bestrooi de plakken courgette met wat zout en peper, zet even weg. Was ondertussen de zoete aardappel, snijd in plakken van maximaal een halve centimeter en kook in 10 minuten gaar. Verhit dan opnieuw olie in de koekenpan, rul het gehakt samen met de ui in ongeveer 5 minuten gaar. Voeg de kaneel toe aan de gehakt, pers de knoflook en voeg ook toe. Giet de tomatensaus bij het gehaktmengsel en laat het geheel zo’n 10 minuten op laag vuur staan. Snijd de geitenkaas in stukjes en snijd de peterselie fijn. Klop het ei los en meng het met de yoghurt, de peterselie en wat zout en peper. Leg de plakken aardappel op de bodem van de ovenschaal. Verdeel vervolgens de plakjes courgette bovenop de aardappellaag. Schep daarna het gehaktmengsel gelijkmatig over de plakken courgette. Giet tot slot het yoghurtmengsel over de schotel en bestrooi met de geitenkaas. Bak de moussaka in ongeveer 25 minuten. Kali orexi!
(bron: Chickslovefood)

Italië: tiramisu met mango
Wat je ook hebt gegeten: in Italië maak je altijd plek voor een toetje. Zeker wanneer het om tiramisu gaat. Deze gezondere variant heeft nog een verrassende twist ook: mango. Dat belooft wat!

Wat heb je nodig
• 200 gram mascarpone
• 500 gram magere Franse kwark
• 100 ml slagroom light
• 4 eetlepels suiker
• 12 lange vingers
• 300 ml sterke koffie
• een scheutje koffielikeur
• 2 eetlepels cacao
• 1 sinaasappel
• 1 mango

Zo maak je het
Begin met het zetten van de koffie en laat deze afkoelen. Door de koffie kun je eventueel een klein scheutje likeur doen, dit zorgt voor een extra feestelijk tintje. Roer de mascarpone los in een ruime kom en meng hier de Franse kwark doorheen. Was de sinaasappelschil goed en roer de geraspte schil ook door de mascarpone. In een andere kom klop je de slagroom luchtig met vier schepjes suiker. Spatel voorzichtig de helft van de slagroom door het mengsel van kwark en mascarpone en als dat gemengd is, mag de rest er ook bij. Hou het luchtig. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snijd met een scherp mes de lange vingers in stukjes. Verdeel laagje voor laagje alle feestelijke ingrediënten over de glazen. Dip de stukjes lange vingers eerst kort in de koffie voordat je ze in de glazen schept. Behalve het bovenste laagje, die blijven dan lekker knapperig. Laat de tiramisu een uurtje in de koelkast staan en garneer vlak voor het serveren met een snufje cacao. Buon appetito!
(bron: Mathijs Vrieze)

Hoe financieel fit ben jij?
Naast een gezond leven wil je ook een gezond pensioen. Door goed op de hoogte te blijven van de markt en hier fl­exibel op in te spelen houden we jouw pensioen in topconditie. Heb je al een pensioen bij BeFrank? Dan kun je op je persoonlijke pensioenpagina zien hoe jouw pensioen er voor staat en vind je de belangrijkste updates. Nog geen pensioen bij BeFrank? Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

button terug naar BeFit