Verbeterde lifecycles

We willen dat werkgevers een zo goed mogelijk pensioen kunnen aanbieden aan hun werknemers. Daarom beleggen we de pensioenpremie van werknemers op basis van de lifecycle-methode. We toetsen jaarlijks ons beleggingsaanbod en kijken daarbij of verbetering mogelijk is. We streven naar een optimale verhouding tussen risico en rendement en naar steeds meer verduurzaming.

Wat verbetert er?
Naar aanleiding van onze jaarlijkse toetsing gaan we onze lifecycles weer iets meer verbeteren. In de afbouwfase van de lifecycles gaan we minder gebruik maken van matching fondsen en meer gebruik maken van bedrijfsobligaties en hypotheken. Uitgebreide analyses wijzen uit dat dit zorgt voor betere verwachte pensioenresultaten terwijl het pensioenresultaat ‘als het tegenzit’ ongeveer gelijk blijft. Hieronder zie je hoe dit er bij een neutraal beleggingsprofiel uitziet.

Vanaf 2022 maken we gebruik van mandaten
Omdat BeFrank is gegroeid in omvang is het nu mogelijk om gebruik te maken van mandaten in plaats van beleggingsfondsen. Een mandaat is net als een fonds een beleggingsportefeuille. In tegenstelling tot een fonds is het echter mogelijk om zelf invulling te geven aan de beleggingsrichtlijnen. In de Actieve Lifecycle gaan wij de belegging voor de categorie Aandelen Ontwikkelde Markten vanaf 2022 invullen met een mandaat. Hierbij hebben wij zelf de gewenste beleggingsrichtlijnen geformuleerd. Daarnaast geeft dit ons de flexibiliteit om duurzaamheid steeds meer te integreren in de beleggingen.

Kleine wijziging beleggingskosten
Door meer gebruik te maken van veilige bedrijfsobligaties en hypotheken worden de fondskosten gemiddeld 0,001% per jaar hoger. De verbeterde verwachte pensioenresultaten wegen daar echter ruimschoots tegen op. Het vervangen van een fondsbelegging door een eigen mandaat in onze Actieve Lifecycle heeft geen impact op de beleggingskosten.

Wanneer vindt de verbetering plaats?
Halverwege november starten wij met het doorvoeren van de verbeteringen. Dit is binnen enkele werkdagen afgerond. Wij doen dit niet exact aan het begin van het nieuwe jaar omdat de onderliggende transactiekosten dan hoger zijn door de beperkte liquiditeit op de financiële markten

Goed om te weten: Vanaf 2022 passen we de beleggingen voortaan aan op de verjaardag van de deelnemer. Het effect daarvan is een paar dagen later te zien op de persoonlijke pensioenpagina.

Samenstelling lifecycles
Weten hoe de verbeterde lifecycles zijn samengesteld? En wat de onderliggende fondsen zijn? Klik dan hier.