Duurzaam beleggen

BeFrank belegt het pensioengeld zoveel mogelijk op een duurzame manier. Daarbij wordt rekening gehouden met zogeheten ESG-factoren (milieu, sociale aspecten en goede bedrijfsgovernance), naast zo goed mogelijke rendementen bij een acceptabel risico en een aantrekkelijk kostenniveau. Maar omdat we geloven dat mensen verschillen, bieden we verschillende niveau’s van duurzaam beleggen aan waarbij deelnemers zelf hun voorkeur kunnen bepalen.

Keuzes in duurzaam beleggen bij BeFrank
Uw klant kan bij BeFrank kiezen uit 3 beleggingsstijlen: passief, actief en duurzaam (impact) beleggen.Welke stijl ook wordt gekozen, wij investeren in bedrijven die eerlijk omgaan met mens en milieu. De Duurzame Lifecycle bevat zeer duurzame beleggingsfondsen van Triodos. Deze fondsen combineren goede financiële resultaten met een positieve invloed op milieu en maatschappij. Maar ook onze Passieve en Actieve Lifecycle maken impact. Deze impact maken wij inzichtelijk op het Sustainable Impact Dashboard op de persoonlijke pensioenpagina. Zo zien deelnemers precies welke impact zij maken met hun pensioengeld.

Hoe duurzaam zijn de verschillende lifecycles?
Het onderscheid wordt door verschillende elementen bepaald. Zo zit er verschil in het aantal uitsluitingen, dat wil zeggen in welke bedrijven we niet willen beleggen. Bepaalde wapenfabrikanten en tabak zijn bijvoorbeeld veel toegepaste uitsluitingen. Hoe duurzamer, hoe meer soorten uitsluitingen en hoe strenger ze worden toegepast. Ook belangrijk is het toepassen van ‘engagement’ en het uitoefenen van stemrecht. Hierbij wordt op verschillende manieren geprobeerd de bedrijven duurzamer te laten worden. Hoe duurzamer, hoe uitgebreider de engagement en voting. Tot slot wordt in zeer duurzame beleggingsvormen een andere aanpak gekozen; hierbij wordt alleen in bedrijven belegd die een positieve bijdrage leveren aan milieu of maatschappij. Dit wordt ‘impact beleggen’ genoemd en wordt toegepast in onze Duurzame Lifecycle.